______

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Σεξ στην εγκυμοσύνη. Eίναι ταμπού;

Ερωτικές επαφές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης... επαφές που κάποιες γυναίκες περιγράφουν σαν τις πιο λάγνες της ζωής τους, την ίδια στιγμή που άλλες με έντονη δυσαρέσκεια δηλώνουν πώς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους θα προτιμούσαν να κάνουν οτιδήποτε άλλο αρκεί να μη χρειαστεί να βρεθούν σε ένα ερωτικό σκηνικό με τον σύντροφό τους.
Που βρίσκεται η αλήθεια;

Σε αυτή την περίπτωση «οι αλήθειες» είναι τόσες όσες και οι γυναίκες που μπορεί να συναντήσεις. Κάθε γυναίκα βιώνει την σεξουαλική της έκφραση διαφορετικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ανάλογα με την ποιότητα της εγκυμοσύνης, την σχέση που έχει με τον σύντροφό της, την σχέση που έχει με το σώμα της και τον ίδιο της τον εαυτό αλλά και με τις ιδέες και τα στερεότυπα με τα οποία εκείνη ή/ και εκείνος έχουν «ντύσει» το σεξ. 

Ορμόνες: φίλοι ή εχθροί;

Οι ορμόνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κρατούν τα σκήπτρα της επιρροής στην συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας και επηρεάζουν καθοριστικά το πρώτο βήμα μιας ερωτικής επαφής: την ερωτική επιθυμία. Κόντρα στα στερεότυπα, στην ισχυρή πλειοψηφία των εγκύων γυναικών οι ορμόνες συντελούν προς την αύξηση της ερωτικής τους επιθυμίας που είναι έντονη, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένη από την έλλειψη ανάγκης για λήψη μέτρων αντισύλληψης αλλά και την ιδιαίτερη συναισθηματική επαφή που δημιουργεί μια εγκυμοσύνη. Η έκφραση όμως της σεξουαλικής της ορμής εξαρτάται σε έναν εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από έναν σημαντικό παράγοντα: το πώς η γυναίκα βιώνει τις αλλαγές στο σώμα της και άρα στο κατά πόσο θέλει και νιώθει άνεται να προσφέρει το σώμα της στον σύντροφό της. 

Η κλινική μου εμπειρία με οδηγεί σε δύο βασικές κατηγορίες εγκύων γυναικών: από την μια οι γυναίκες αυτές που κατά την εγκυμοσύνη απολαμβάνουν τις αλλαγές στο σώμα τους, νιώθουν όλο και πιο θηλυκές, θαυμάζουν τις καμπύλες τους ως ένδειξη θηλυκότητας ενώ παράλληλα βιώνουν μια αυξανόμενη ερωτική επιθυμία. Στην άλλη πλευρά συναντούμε τις γυναίκες που βιώνουν τις αλλαγές στο σώμα τους με άρνηση και αποφυγή, δε θέλουν πια να κοιτούν το είδωλό τους στον καθρέφτη πόσο μάλλον να μείνουν γυμνές απέναντι στον σύντροφό τους. 

Η γυναίκα νάρκισσος, που έχει βασίσει την δύναμη και την αυτοπεποίθησή της στην «τέλεια» εικόνα της δέχεται το πιο ισχυρό πλήγμα αφού στην περίοδο της εγκυμοσύνης νιώθει πώς χάνει ότι πολυτιμότερο: την εικόνα της. Ακόμη, η γυναίκα που είναι τελειομανής, που έχει  μια καταναγκαστική ματιά στην σεξουαλική της ζωή «ή θα είναι τέλεια ή δε θα υπάρχει καθόλου» είναι αυτή που περισσότερο συχνά κλειδώνει ερωτικά. Οι ορμόνες βοηθούν όμως το μυαλό παίζει παιχνίδια... η προετοιμασία για το νέο ρόλο της μητέρας, ο φόβος και η αγωνία, ο προσανατολισμός στο παιδί που έρχεται δημιουργούν μια συναισθηματική σύγχυση στην έγκυο. Το σώμα ζητά την ερωτική επαφή και το ψυχικό δέσιμο και η γυναίκα είναι τελικά αυτή που επιλέγει εάν θα μοιραστεί όσα σκέφτεται και αισθάνεται ή αν θα κόψει τις γέφυρες της σεξουαλικής επικοινωνίας με τον σύντροφό της φοβούμενη ουσιαστικά την ερωτική απόρριψή του ενώ ουσιαστικά η ίδια πρώτη απορρίπτει τον εαυτό της. 

Ο ρόλος του άνδρα

Ο άνδρας συνήθως στέκεται αμήχανος απέναντι στις ψυχο- συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές της συντρόφου του. Κι εκείνος από την πλευρά του προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νεά δεδομένα, να ισορροπήσει σε νέες λεπτές γραμμές και να μάθει να εκφράζεται σεξουαλικά απέναντι σε μια νέα εικόνα, σε έναν άνθρωπο που αλλάζει σωματικά, συμπεριφορικά και συναισθηματικά. 

Ο σύντροφος που «δυσκολεύει» περισσότερο την σεξουαλική έκφραση της εγκύου είναι ο ανώριμος συναισθηματικά σύντροφος που κάνει σαρκικό και σπάνια συναισθηματικό σεξ, που ερεθίζεται αυστηρά μέσα από την εικόνα της γυναίκας και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτής. Συχνά ο άνδρας αυτός δεν μπορεί να αισθανθεί σεξουαλικά απέναντι σε μια γυναίκα που ετοιμάζεται να γίνει μητέρα. Η ψυχολογία του λειτουργεί διχοτομικά αφού η παρτενέρ του παύει να είναι στα μάτια του η ποθητή σύντροφος και μεταμορφώνεται στην «μαμά» που δεν εμπνέει την σεξουαλική του έκφραση. Ακόμη, δεν είναι σπάνιο ο άνδρας να κάνει άστοχα σχόλια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ως προς την εικόνα της γυναίκας, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευαίσθητη γυναικεία ψυχολογία. 

Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο άνδρας ερεθίζεται με την  έγκυο σύντροφό του όμως παρατηρώ πώς συχνά φοβάται: πολύ συχνότερα από τις γυναίκες -και παρά τις διαβεβαιώσεις του γιατρού- θα ακούσουμε τον άνδρα να εκφράζει τον φόβο του πώς μπορεί να τραυματίσει το έμβρυο και έτσι αποφεύγει τις επαφές ακόμη κι αν ο γιατρός τις εγκρίνει και η σύντροφος τις ζητά επίμονα. Η πεποίθηση αυτή βέβαια είναι δείγμα της ελλιπούς σεξουαλικής εκπαίδευσης που υπάρχει στον γενικό πληθυσμό για αυτό και είναι απαραίτητο το ζευγάρι που περιμένει το πρώτο του παιδί να ενημερώνεται έγκυρα και χωρίς ντροπή από τον γυναικολόγο αναφορικά με το εάν και το πώς μπορούν να συνεχίσουν τις ερωτικές τους επαφές.

Τι μπορεί να κάνει το ζευγάρι;

Από την μεριά του ο άνδρας είναι ζωτικό να δείχνει το ερωτικό του ενδιαφέρον στη μέλλουσα μητέρα του παιδιού του και να διεκδικεί την ερωτική συνεύρεση μαζί της αφού η στάση του αυτή ενισχύει την αυτοεικόνα της και την συναισθηματική της ισορροπία. Η έγκυος γυναίκα από την πλευρά της έχει κι εκείνη της δική της προσωπική ευθύνη στην διατήρηση του ερωτισμού στη σχέση. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να φροντίζει την εικόνα της αλλά και να συναισθανθεί τον άνδρα της που βρίσκεται εκτεθειμένος και φοβισμένος μπροστά στην αυξημένη υπευθυνότητα, ασφάλεια, προστασία και οργάνωση που απαιτεί ο νέος του ρόλος. 


Κατά την εγκυμοσύνη το ζευγάρι είναι σημαντικό  να μην χάνει την επικοινωνία και τον ερωτισμό του χωρίς να είναι αυτοσκοπός  μια ολοκληρωμένη επαφή με διείσδυση. Ο άνδρας μπορεί να προσφέρει ηδονή στην έγκυο σύντροφό του με τα αγγίγματά του και αντίστοιχα εκείνη μπορεί να του προσφέρει ικανοποίηση με τα ερωτικά παιχνίδια. Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε οι σύντροφοι να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας το σώμα του άλλου με αργές, ερωτικές κινήσεις χωρίς την βιασύνη που συχνά χαρακτηρίζει τις επαφές των σημερινών ζευγαριών. Το σεξ στην εγκυμοσύνη προάγει την ψυχική υγεία της εγκύου, την συναισθηματική εγγύτητα του ζευγαριού ενώ μελέτες έχουν δείξει πώς βοηθά σημαντικά και στον τοκετό. Ακόμη κι αν δεν είναι εφικτό όμως να συνεχίσει το ζευγάρι τις επαφές του τότε ένα ερωτικό χάδι και άγγιγμα και μια ανοιχτή, διάφανη επικοινωνία συναισθημάτων μπορούν να συντηρήσουν τον ερωτισμό των συντρόφων ενισχύοντας το ψυχικό τους δέσιμο.


faysbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...