______

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Και όμως, η καρδιά ραγίζει. Μπορεί όμως ο έρωτας να βλάψει σοβαρά την υγεία;

Αν έχεις νιώσει έστω και για μία φορά την καταστρεπτική επιρροή ενός έρωτα που τελειώνει, οι επιστήμονες έρχονται να σου αποδείξουν πως δεν έχεις άδικο.
Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» είναι επίσημος ιατρικός όρος που καθιερώθηκε από ερευνητές του Johns Hopkins Heart Institute στη Βαλτιμόρη. Η καρδιά «ραγίζει» όταν ένα συναισθηματικό τραύμα προκαλεί τόσο μεγάλη έκκριση στρεσογόνων ορμονών απ’ τον εγκέφαλο, που οι μύες της καρδιάς παραλύουν και σχεδόν σταματάνε να αντλούν αίμα. Αποτέλεσμα: πόνοι στο στήθος, κομμένη ανάσα, συμπτώματα που θυμίζουν καρδιακή προσβολή. Δεν πρόκειται να πεθάνετε από ερωτική απογοήτευση, αλλά μια επίσκεψη στα «επείγοντα» του κοντινού σας νοσοκομείου μπορεί να την κάνετε.

Από την άλλη όμως, ο έρωτας μπορεί να κάνει και καλό. Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα ζευγάρια που περνάνε όμορφα στη σχέση τους έχουν καλύτερη υγεία. Συγκεκριμένα, τα άτομα που διατηρούν ευτυχισμένους γάμους έχουν λιγότερο στρες από τους εργένηδες και αυτό εν μέρει επειδή έχουν ο ένας τον άλλον –δηλαδή συναισθηματική υποστήριξη- στις δύσκολες στιγμές. Λιγότερο άγχος συνεπάγεται και καλύτερη φυσική κατάσταση και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.


Για παράδειγμα, τα άτομα που βιώνουν μια τραυματική σχέση μπορεί να παρατηρήσουν μελανιές που αργούν να φύγουν και πληγές που δυσκολεύονται να επουλωθούν - με ρυθμό αργότερο κατά 40% από το φυσιολογικό, σύμφωνα με έρευνα του 2005 στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Οχάιο. Όσο για το χωρισμό, έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί σωματικό πόνο. Το 2003 οι ερευνητές παρατήρησαν τις αντιδράσεις των ατόμων που έπαιζαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με μπάλα: Σε εκείνα που έχασαν και αποκλείστηκαν απ’ το παιχνίδι παρατηρήθηκε λειτουργία στα κέντρα πόνου του εγκεφάλου. Κατ’ επέκταση, ο αποκλεισμός μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, όπως ακριβώς ένας τραυματισμός, και το σώμα μας το αναγνωρίζει αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...