______

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Γίνε all weather μηχανόβιος και απόλαυσε χειμωνιάτικη οδήγηση!

Είστε …θερινός μηχανόβιος; Δηλαδή από εκείνους που ανεβαίνουν στη μηχανή με την πρώτη ζέστη της άνοιξης και κατεβαίνουν με το πρώτο κρύο του φθινοπώρου; Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και θέλετε να ξεφύγετε  ώστε να μπορείτε να χαρείτε τη μηχανή σας όλο το χρόνο, προετοιμαστείτε για τον χειμώνα.
Εκτός του ότι θα χαρείτε τη μηχανή σας για όλο το χρόνο, θα αποφύγετε το μποτιλιάρισμα, δεν θα ψάχνεστε για πάρκιγκ, αλλά ούτε θα συνωστίζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Άλλωστε η φιλοσοφία των πραγματικών μηχανόβιων είναι η ελευθερία κίνησης.
Είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, είτε για μοτοσικλέτα ή κάθε εποχή του χρόνου έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες οδήγησης. Στη μοτοσικλέτα, η βροχή και το κρύο θέλουν ιδιαίτερη προσοχή τον χειμώνα.
 

 
Οδήγηση στη βροχή
 
1. Όταν οδηγούμε σε βρεγμένο οδόστρωμα δεν τρέχουμε τόσο όσο στο στεγνό. Μειώνουμε δηλαδή την ταχύτητα της μηχανής. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Βάζουμε μια ταχύτητα κάτω στο κιβώτιο ταχυτήτων. Δηλαδή αν είναι να έχουμε 4η βάζουμε 3η Έτσι το κιβώτιο γίνεται σφιχτό, κόβει δηλαδή και η μηχανή πιο σταθερή στη οδήγηση.
 
2. Φουσκώνουμε κανονικά τα λάστιχα, τόσο όσο λέει ο κατασκευαστής. Ο λόγος είναι ότι το κανονικά φουσκωμένο λάστιχο λειτουργεί καλύτερα και διώχνει τα νερά. Δηλαδή γίνεται καλύτερη απαγωγή νερού από τα λούκια του λάστιχου.
 
3. Να αποφεύγουμε να πατάμε πάνω στις διαγραμμίσεις του δρόμου.
Αν διαπιστώσουμε ότι μας φεύγει η μηχανή. Δηλαδή ότι γλιστράει στην άσφαλτο, τότε δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε. Δεν θέλει απότομο και νευρικό χειρισμό. Οι κινήσεις πρέπει να είναι απαλές και σταθερές. Πατάμε φρένο, αλλά δεν το κολλάμε γιατί τότε είναι σίγουρο ότι θα πέσουμε. Φρενάρουμε προοδευτικά. Απαλά στην αρχή και αυξάνουμε.
 
Τις παγωμένες ξερές μέρες του χειμώνα
 
Πολλές μέρες του χειμώνα επικρατεί παγωνιά και ξηρασία. Τότε και πάλι χρειάζεται προσοχή, αφού τα λάστιχα δεν ζεσταίνονται. Όμως πριν ανεβούμε στο μηχανάκι μας, θα πρέπει να προετοιμαστούμε καλά εμείς οι ίδιοι:
 
1. Απαιτείται καλό ντύσιμο. Αν εμείς τρέμουμε, θα τρέμει και η μηχανή, λέει ο Νίκος Λαουτάρης και εξηγεί: Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να φοράμε πολλά ρούχα. Απλά να είναι ζεστά και εφαρμοστά. Το μπουφάν δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο νούμερο και να αφήνει κενά. Ο αέρας που περνά είναι σίγουρο ότι θα μας κρυώσει. Το μπουφάν θα πρέπει να είναι ακριβώς το νούμερο μας, για να μας κρατάει ζεστούς.
 
2. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να φοράμε και γάντια.
 
3. Στο πολύ και ξερό κρύο ξεφουσκώνουμε 2 έως 3 psa τα λάστιχα αν πρόκειται να κινηθούμε σε μικρή διαδρομή ενώ αν πρόκειται να πάμε ταξίδι αρκεί να μειώσουμε τη πίεση μια ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο το λάστιχο ζεσταίνεται γρηγορότερα και έτσι πιάνει καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...