ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 35΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 25
ΚΟΣΤΟΣ: € 4,70 η μερίδα
Υλικά
½ κιλό ταλιατέλες
20 κυδώνια (αχηβάδες ή γυαλιστερές)
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
½ κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
½ ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
1 φρέσκο σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε 1 ποτήρι νερό σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα κυδώνια, σκεπάζουμε και αχνίζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, 2-3 κ.σ. λάδι, τα καλαμαράκια, τη δάφνη, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σουρώνουμε. Στο μεταξύ, σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το φρέσκο σκόρδο για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα κυδώνια και σβήνουμε με το ούζο. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ταλιατέλες, τις καυκαλήθρες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τις σερβίρουμε ζεστές, γαρνίροντας με ξύσμα λεμονιού.
TIPS: Ο μαϊντανός θα αντικαταστήσει τις καυκαλήθρες, αν δεν βρείτε. Δεν θα έχετε το ίδιο αρωματικό αποτέλεσμα, αλλά και ο μαϊντανός ταιριάζει μια χαρά.
Αφήστε τα κυδώνια σε λεκάνη με αλμυρό νερό (θαλασσινό ή αλατισμένο) για 1 ώρα και τρίψτε τα καλά με ένα σφουγγάρι ώστε να καθαρίσετε την επιφάνειά τους από την άμμο.
ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Δεδομένου ότι υπάρχει ένα κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο αναπτύσσονται επιμέρους γευστικές παραλλαγές, μπορούμε άνετα να αρχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το γεύμα με το ίδιο κρασί. Αρκεί να είναι λευκό ξηρό και να διαθέτει θέρμη για να αντιμετωπίσει τη σούπα, όγκο για να σταθεί δίπλα στις ταλιατέλες και νεύρο για να συνοδεύσει το λεμονάτο σαλάχι. Μια καλή επιλογή μπορεί να είναι ένα κρητικό Βιδιανό, ελαφρά περασμένο από βαρέλι, όπως ο Άσπρος Λαγός της οινοποιίας Δουλουφάκη. Α.Ν.Α.
alatikaipiperi.gr
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 35΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 25
ΚΟΣΤΟΣ: € 4,70 η μερίδα
Υλικά
½ κιλό ταλιατέλες
20 κυδώνια (αχηβάδες ή γυαλιστερές)
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
½ κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
2 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
½ ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
1 φρέσκο σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε 1 ποτήρι νερό σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα κυδώνια, σκεπάζουμε και αχνίζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, 2-3 κ.σ. λάδι, τα καλαμαράκια, τη δάφνη, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σουρώνουμε. Στο μεταξύ, σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το φρέσκο σκόρδο για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα κυδώνια και σβήνουμε με το ούζο. Περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ταλιατέλες, τις καυκαλήθρες, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τις σερβίρουμε ζεστές, γαρνίροντας με ξύσμα λεμονιού.
TIPS: Ο μαϊντανός θα αντικαταστήσει τις καυκαλήθρες, αν δεν βρείτε. Δεν θα έχετε το ίδιο αρωματικό αποτέλεσμα, αλλά και ο μαϊντανός ταιριάζει μια χαρά.
Αφήστε τα κυδώνια σε λεκάνη με αλμυρό νερό (θαλασσινό ή αλατισμένο) για 1 ώρα και τρίψτε τα καλά με ένα σφουγγάρι ώστε να καθαρίσετε την επιφάνειά τους από την άμμο.
ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Δεδομένου ότι υπάρχει ένα κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο αναπτύσσονται επιμέρους γευστικές παραλλαγές, μπορούμε άνετα να αρχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το γεύμα με το ίδιο κρασί. Αρκεί να είναι λευκό ξηρό και να διαθέτει θέρμη για να αντιμετωπίσει τη σούπα, όγκο για να σταθεί δίπλα στις ταλιατέλες και νεύρο για να συνοδεύσει το λεμονάτο σαλάχι. Μια καλή επιλογή μπορεί να είναι ένα κρητικό Βιδιανό, ελαφρά περασμένο από βαρέλι, όπως ο Άσπρος Λαγός της οινοποιίας Δουλουφάκη. Α.Ν.Α.
alatikaipiperi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!