______

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η Λιθουανία βλέπει το ευρώ σαν οχύρωμα απέναντι στη Ρωσία

Η Βουλή και η κυβέρνηση της Λιθουανίας ενέκριναν σήμερα οριστικά τον νόμο ο οποίος αφορά την εισδοχή την προσεχή χρονιά της χώρας αυτής στην ευρωζώνη...
μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να ενισχύσει την ολοκλήρωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τηΡωσία, την πρώην επικυρίαρχό της δύναμή τη σοβιετική εποχή.
Οι 87 από τους 141 βουλευτές του λιθουανικού κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ αυτού του νόμου, ο οποίος προσδιορίζει μεταξύ άλλων τους όρους και τις προϋποθέσεις της ένταξης καθώς και τους κανόνες για τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Επτά μέλη της Βουλής ψήφισαν εναντίον του νόμου, ενώ 13 απείχαν.

«Μια βαθύτερη ολοκλήρωση ενισχύει την ασφάλεια της χώρας μας, αυξάνει την πολιτική βαρύτητα της Λιθουανίας στην Ευρώπη και στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Άλγκιρντας Μπουτκέβιτσους.

Η χώρα της Βαλτικής των 3 εκατ. κατοίκων, μέλος της ΕΕ από το 2004, ακολουθεί το παράδειγμα της Εσθονίας και της γειτονικής Λετονίας, δύο χωρών που είναι μέλη της ευρωζώνης από το 2011 και το 2014 αντίστοιχα.

Η Λιθουανία, το νόμισμα της οποίας, το λίτας, έχει συνδεθεί με το ευρώ —έχει δηλαδή καθορισμένη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ—, έχει ισχυρές πιθανότητες να επιτύχει ως το 2015 όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Φοβούμενο μεγάλες αυξήσεις των τιμών το 49% των Λιθουανών πάντως δηλώνει αντίθετο στην ένταξη της χώρας στο ευρώ έναντι ενός 40% των π0λιτών που τάσσεται υπέρ της κίνησης αυτής, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που είναι διαθέσιμη για το θέμα αυτό—είχε διεξαχθεί το Νοέμβριο του 2013.

«Το αίσθημα ανασφάλειας έναντι της Ρωσίας ευνοεί από ψυχολογικής άποψης την προσέγγιση στην Ευρώπη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρούτα Μενταϊσκάιτε, μια οικονομολόγος της τράπεζας Finasta στο Βίλνιους.

Κράτος-μέλος του NATO από το 2004, η Λιθουανία παρακολουθεί με έντονη και αυξανόμενη ανησυχία τις ενέργειες της Μόσχας έναντι της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...