Τα καταστήματα στην Τσάινα Τάουν της Θεσσαλονίκης άνοιξαν κι αυτά σήμερα στη 13.00, υπακούοντας στον εμπορικό κανόνα της ημέρας...
Στη γειτονιά απέναντι από τα δικαστήρια, τα μαγαζιά ρούχων και παιχνιδιών με τις κινέζικες επιγραφές και τα φαναράκια στη βιτρίνα, συμπληρώνουν φέτος 15 χρόνια λειτουργίας. Ο αριθμός τους έχει μάλιστα αυξηθεί, καθώς υπολογίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον 150 κινέζικα καταστήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι οικογενειακές επιχειρήσεις.
Στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τη λεγόμενη Τσάινα Τάουν, πέριξ των οδών Αισώπου, Προμηθέως, Ταντάλου, ζουν κι εργάζονται περίπου 3.000 Κινέζοι, οι οποίοι έχουν στήσει τη δική τους άγνωστη οικονομία. Ο τζίρος των κινέζικων καταστημάτων εκτιμάται ότι φτάνει τα 60 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ παλιότερα είχε υπολογιστεί ότι αποδίδουν 500.000 ευρώ ΦΠΑ κάθε τρίμηνο στο ελληνικό δημόσιο.
Τα εμπορεύματα εισάγονται από την Κίνα μέσω Ιταλίας ως κοινοτικά, ενώ συχνά πελάτες είναι Ρομά, οι οποίοι αγοράζουν ρούχα για παζάρια και πανηγύρια. Πίσω από τα περισσότερα καταστήματα βρίσκεται μια μικρή ομάδα Κινέζων επιχειρηματιών, που ελέγχουν οικονομικά την Τσάινα Τάουν. Ακριβή στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή, παραδέχονται εφοριακοί και αστυνομικοί που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα, είναι δύσκολο να υπάρξουν, καθώς παρά τους συνεχείς ελέγχους των αρμόδιων αρχών, πολλά εμπορεύματα συνεχίζουν να διακινούνται κάτω από θολό φορολογικό καθεστώς.
Οι Κινέζοι είναι φιλήσυχοι, όμως πολύ κλειστοί και καχύποπτοι με τους άγνωστους που επισκέπτονται την περιοχή. Προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν ελληνικά ή αγγλικά και κρύβονται μέσω στα καταστήματά τους, αν προσπαθήσεις να τους φωτογραφίσεις.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ριζώσει στην περιοχή. Νοικιάζουν διαμερίσματα στις ίδιες οικοδομές που βρίσκονται οι επιχειρήσεις τους, τρώνε και αγοράζουν είδη πρώτης ανάγκης από ελληνικά καταστήματα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν διαφημιστικές πινακίδες και στα κινέζικα. Οι περισσότεροι κατάγονται από περιοχές της Νότιας Κίνας, κυρίως από την επαρχία Zhejiang.
seleo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!