Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σχέση μας με τη γη...Όσο αποστειρωμένη κι αν προσπαθήσαμε να κάνουμε τη ζωή μας δεν θα πάψει ποτέ να εξαρτάται αποκλειστικά απο αυτή.
Η γη είναι το μοναδικό χειροπιαστό σημείο της ύπαρξης μας.
Τις προηγούμενες δεκαετίες κάναμε ότι μπορούσαμε για να αποδείξουμε πως είμαστε ανεξάρτητοι απο τη γη. Δεν την σεβαστήκαμε και συνεχίζουμε,να την καταστρέφουμε παρα το γεγονός οτι η γη βρίσκεται πάντα εδώ για μας.
Διαχρονικά στις μεγάλες κρίσεις αυτοί που επιβίωσαν ήταν εκείνοι που...
γνώριζαν τη γλώσσα της γης. Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο όμως ο σημέρινός μέσος άνθρωπος ειδικότερα αυτός των "πολιτισμένων" χωρών, μπορεί να ξέρει να οδηγεί να χρησιμοποιεί και να κατασκευάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πυραύλους και ότι βάζει πλέον και ο πιο ευφάνταστος νους...δεν γνωρίζει όμως με ποιο τρόπο μπορεί να αναπαράξει μια πατάτα, να φυτέψει μια ντοματιά και να ξεχωρίσει τα φαγώσιμα απο τα μη φαγώσιμα χόρτα!
Εκατομμύρια πλέον είναι οι άνθρωποι σε όλο τω κόσμο και ειδικότερα στην Ελλάδα που δοκιμάζεται από τη ραγδαία οικονομική κρίση και τις συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις στην ποιότητα της ζωής μας στρέφονται στις δυνατότητες που μας δίνει η γη.
Η γη όμως έχει την δική της ηθική! Μια ηθική και μια φιλοσοφία που απέχει απίστευτα απο την φιλοσοφία του ανθρώπου.
Μπορεί να προερχόμαστε απο τη γη και στη γη να καταλήγουμε, παρόλα αυτά φαίνεται πως δεν μοιάζουμε και πολύ με την μητέρα μας.
Η Γη μπορεί να προσφέρει τα πάντα στα παιδιά της και όταν λέμε τα πάντα φυσικά δεν εννοούμε υπερβολές και πολυτέλειες, λέμε όμως όλα αυτά που χρειάζεται ενας άνθρωπος για να επιζήσει να αναπαραχθεί και να αισθάνεται όμορφα! Τίποτα λιγότερο λοιπόν και τίποτα περισσότερο.
Όλοι λοιπόν όσοι έχουμε σκοπό να στραφούμε στον πρωτογενή τομέα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας μερικές βασικές παραμέτρους.
Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας την αειφορία.
Να σεβαστούμε τη γη ώστε να μην περάσουμε τα όρια της και να της επιτρέψουμε να συνεχίσει τον ιερό της σκοπό προσφέροντας ανόθευτα τα αγαθά της στις επόμενες γενιές.
Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα.
Στον πρωτογενή τομέα τα ποιοτικά κριτήρια διαφέρουν από τα κριτήρια άλλων τομέων. Στην εποχή των βιολογικών προϊόντων και του μονόδρομου της συνεχούς αναπτυσσόμενης αγοράς τους, ποιοτικό μπορεί να θεωρηθεί κυρίως το προϊόν που είναι όσο περισσότερο αγνό γίνεται, που η γεύση του είναι φυσική και που δεν βλάπτει τον ανθρωπινό οργανισμό και το οικοσύστημα.
Η επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες πηγαίνουν πλέον χέρι χέρι με την αγροτική παραγωγή.
Ο νέος αγρότης οφείλει να χρησιμοποιεί και να επιμορφώνεται πάνω στις νέες τεχνολογίες αλλά και εκείνες τις σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που θα τον βοηθήσουν να έχει τη συνολική εποπτεία του προϊόντος του από τη σπορά μέχρι και την κατανάλωση.
Η καλλιέργεια πρέπει να συμβαδίζει παράλληλα με την "καλλιέργεια" της οικολογικής συνείδησης.
Οι νέοι αγρότες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της οικολογίας.
http://agrotikon.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!