Από ένα τρομακτικό καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Βερολίνο, μέχρι τις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Ιταλίας, τα παρακάτω αξιοθέατα, δε μοιάζουν με όσα έχετε συνηθίσει και μπορεί και να… στοιχειώσουν τα ταξίδια σας!
Από τις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Ιταλίας |
Μήπως μόνο και μόνο η σκέψη του να σταθείτε στις μεγάλες ουρές για να δείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, σας κάνει να ιδρώνετε;
Τι θα λέγατε για μια επίσκεψη στα 10 πιο παράξενα αξιοθέατα της Γηραιάς Ηπείρου, εκείνα που λίγοι τολμάνε να επισκεφτούν;
Από ένα τρομακτικό καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Βερολίνο, μέχρι τη συλλογή Kunstkamera στην Αγία Πετρούπολη, που περιλαμβάνει τον σκελετό σιαμαίων διδύμων και τις κατακόμβες των Καπουτσίνων στο Παλέρμο της Ιταλίας, τα παρακάτω αξιοθέατα, δε μοιάζουν με όσα έχετε συνηθίσει και μπορεί και να… στοιχειώσουν τα ταξίδια σας!
Gruselkabinett, Βερολίνο, Γερμανία
Το μόνιμα ανοικτό καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Βερολίνο, είναι αρκετά ανατριχιαστικό από μόνο του. Αλλά το Gruselkabinett (www.gruselkabinett-berlin.de/eg-en.html ) έχει τριπλασιάσει το… τρομακτικό της υπόθεσης, με τη μετατροπή του καταφύγιου σε ένα αξιοθέατο τρόμου, τριών επιπέδων.
Στον τελευταίο όροφο, θα βρείτε ένα… στοιχειωμένο σπίτι με μια αποθήκη-λαβύρινθο και ηθοποιούς με κοστούμια που ξεπροβάλλουν απροσδόκητα από σκοτεινές γωνίες. Στο ισόγειο θα δείτε μανεκέν που αναπαριστούν ακρωτηριασμούς και βάρβαρες ιατρικές θεραπείες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Παραδόξως, το υπόγειο είναι το λιγότερο τρομακτικό επίπεδο, γεμάτο από ιστορικά εκθέματα που δείχνουν πώς ήταν το καταφύγιο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στο Gruselkabinett μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση γι να διοργανώσετε το πάρτι των γενεθλίων σας!
Μουσείο παλαιών χειρουργείων και σοφίτα βοτάνων, Λονδίνο, Αγγλία
Πρόκειται για μια χειρουργική αίθουσα του 1800, που βρίσκεται στη σοφίτα μιας εκκλησίας ( www.thegarret.org.uk ). Η συγκεκριμένη αίθουσα χρησιμοποιήθηκε από τους χειρουργούς της τότε εποχής για να αποδειχθούν κάποιες ιατρικές πρακτικές στους φοιτητές. Το χειρουργείο έχει πλέον αποκατασταθεί, με έπιπλα και ιατρικό εξοπλισμό του 19ου αιώνα. Ανεβείτε τα σκαλιά για να δείτε πώς γίνονταν τα χειρουργεία πριν την εποχή των αναισθητικών και εάν είστε λίγο πιο τολμηροί, παρακολουθήστε μια από τις χειρουργικές αναπαραστάσεις.
Μεσαιωνικό Μουσείο Εγκλήματος, Rothenburg ob der Tauber, Γερμανία
Υπάρχει λόγος για τον οποίο συγκεκριμένες, βίαιες συμπεριφορές, συχνά αποκαλούνται «μεσαιωνικές». Στο Μεσαιωνικό Μουσείο Εγκλήματος, θα δείτε «ανατριχιαστικά» εκθέματα όπως όργανα βασανιστηρίων (περιλαμβάνονται και συσκευές που χρησιμοποιούνταν για να τιμωρούνται οι αρτοποιοί που πωλούσαν καρβέλια ψωμί που ήταν πάρα πολύ μικρά), μέσα εκτέλεσης (όπως ο τροχός, που χρησιμοποιούνταν για το θάνατο του καταδικασθέντα), και «κυρώσεις τιμής», όπως η μάσκα της ντροπής.
Kunstkamera, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Η παράξενη συλλογή αυτού του μουσείου είχε ξεκινήσει από το Μεγάλο Πέτρο σε μια προσπάθεια παραμορφώσεων της έρευνας και ως εκ τούτου απομυθοποίησης του φόβου του κοινού για τα τέρατα. Και μπορεί η συλλογή εδώ να μην περιλαμβάνει τέρατα, αλλά είναι σίγουρα τρομακτική. Θα δείτε πολλά παράξενα εκθέματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σκελετού σιαμαίων διδύμων, το διατηρημένο χέρι ενός παιδιού, και ένα λεπτό έντερο που επιπλέει σε ένα γυάλινο βάζο (www.kunstkamera.ru/en/museum_exhibitions/2floor/1st_collections/ )!
Κατακόμβες των Καπουτσίνων, Παλέρμο, Ιταλία
Το να παγιδευτεί κανείς σε αυτές τις κατακόμβες, είναι ο ένας πραγματικός εφιάλτης. Το 1599, μοναχοί στο μοναστήρι των Καπουτσίνων, ανακάλυψαν ότι το σώμα ενός μοναχού που τοποθετήθηκε στις κατακόμβες, μουμιοποιήθηκε με φυσικό τρόπο. Σύντομα οι κατακόμβες έγιναν ο νέος χώρος ενταφιασμού νεκρών. Τα νεκρά σώματα ντύνονταν με τα καλύτερα ρούχα τους και τοποθετούνταν εκεί, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν περίπου 8.000 καλοδιατηρημένες μούμιες, τοποθετημένες στη σειρά με ιδιαίτερο τρόπο. Κάγκελα έχουν τοποθετηθεί μπροστά από τα σώματα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μη μπορούν να τα αγγίξουν ή να ποζάρουν πολύ κοντά τους.
Τα υπόγεια του Εδιμβούργου, Εδιμβούργο, Σκωτία
Οι κρύπτες του Εδιμβούργου (www.undergroundedinburgh.com/underground-vaults.asp ), θεωρούνται «ίσως το πιο στοιχειωμένο μέρος στη Μεγάλη Βρετανία», κάτι το οποίο δεν είναι παράλογο: Φημολογείται ότι οι υπόγειοι θάλαμοι χρησιμοποιούνταν για διάφορους σκοπούς, από οίκους ανοχής, μέχρι «στοιχειωμένα» στέκια για τους serial killers. Μπορείτε να ξεναγηθείτε εκεί, αλλά να είστε προετοιμασμένοι, καθώς πολλοί έχουν αναφέρει ότι είδαν το… φάντασμα ενός ανθρώπου χωρίς πρόσωπο που εκπέμπει μια «κακή παρουσία» (πιθανώς επειδή δεν έχει πρόσωπο και δεν μπορεί να χαμογελάσει στους επισκέπτες).
Γκαλερί Παλαιοντολογίας και Συγκριτικής Ανατομίας, Παρίσι
Χιλιάδες σκελετοί εκτίθενται σε αυτές τις αίθουσες του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ( www.mnhn.fr/le-museum ). Κι αν δε σας τρομάζουν οι σκελετοί γιγαντιαίων φαλαινών και θηλαστικών, να είστε προετοιμασμένοι να δείτε το μυαλό και άλλα όργανα ζώων που εκτίθενται τέλεια διατηρημένα.
Dennis Severs’ House, Λονδίνο
Νιώστε σα να εισβάλετε σε ένα ιδιωτικό σπίτι, με μια επίσκεψη στο Dennis Severs’ House ( www.dennissevershouse.co.uk ). Έχει σχεδιαστεί ως ένα ζωντανό μουσείο στο οποίο οι επισκέπτες αισθάνονται σα να… περιμένουν τους ιδιοκτήτες. Κάθε ένα από τα 10 δωμάτια αυτού του παλιού σπιτιού που χτίστηκε το 1724, αναπαριστά πως ήταν όταν κατοικούσαν εκεί οι ιδιοκτήτες του, σε διαφορετικές εποχές του 18ου, του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Θα δείτε αναμμένα κεριά και μισοτελειωμένα γεύματα και θα ακούσετε ακόμη και φωνές.
Electric Ladyland: Το πρώτο μουσείο τέχνης φθορισμού, Άμστερνταμ
Κάθε μουσείο που απαιτεί από τους επισκέπτες του να βγάλουν τα παπούτσια τους και να φορέσουν ειδικές παντόφλες πριν το επισκεφτούν, είναι λίγο παράξενο, έτσι δεν είναι; Αλλά τι άλλο θα περίμενε κανείς από ένα μουσείο που ονομάζεται Electric Ladyland, από το τελευταίο άλμπουμ του Jimi Hendrix; Αυτό το μουσείο ( www.electric-lady-land.com ) παρουσιάζει την αγάπη του ιδιοκτήτη του, Nick Padalino, για όλα τα πράγματα φθορισμού, από πέτρες και μέταλλα, μέχρι κοινά έργα τέχνης που «εκρήγνυνται» από τα χρώματα, κάτω από υπεριώδες φως.
Μουσείο αποχέτευσης, Παρίσι
Περπατήστε σε ένα από τα παλαιότερα αποχετευτικά συστήματα στον κόσμο ( www.parismuseumpass.com/musee-musee-des-egouts-de-paris-23.htm ) και θαυμάστε τα εκθέματα που βρίσκονται στις σηματοδοτημένες διαβάσεις πεζών, μέσω των οποίων μπορείτε να δείτε τη ροή του νερού από κάτω σας. Κάντε μια βόλτα μέσα από την ιστορία των δομών αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένων τεραστίων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνταν για να συντηρήσουν το δίκτυο των σηράγγων. Οι οπαδοί των «Αθλίων» του Ουγκώ, θα ενθουσιαστούν όταν μάθουν πως ο πρώην κατάδικος Γιάννης Αγιάννης, κρύφτηκε σε αυτό το σκοτεινό δίκτυο, καθώς θα εξερευνούν τα παράξενα, ήρεμα και μεγάλα περάσματα, κατά τη δωρεάν ξενάγηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!