Την ανακαίνιση ενός ουρανοξύστη της Στοκχόλμης με πρόσθεση 14 νέων ορόφων και εκατομμύρια μικροσκοπικών πιεζοηλεκτρικών καλαμακίων προτείνει η αρχιτεκτονική εταιρεία Belatchew με έδρα τη Στοκχόλμη.
Η Belatchew που αποκαλεί τον ουρανοξύστη της Strawscraper φιλοδοξεί να μετατρέψει το κτήριο Söder Torn σε αστική μονάδα παραγωγής ενέργειας με εκατομμύρια πιεζοηλεκτρικά καλαμάκια που παράγουν ενέργεια καθώς πάλλονται από το πέρασμα του ανέμου.
Θεωρητικά, οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι η έρευνα στα επονομαζόμενα “πιεζοηλεκτρικά μικροπρόβολα” συνεχίζεται.
Στόχος των σχεδιαστών είναι η βελτίωση της ικανότητας των “στατικών” κτηρίων να συλλέξουν και να παράξουν ενέργεια, αλλά και ένας τρόπος για τις μεγάλες μονολιθικές δομές, όπως είναι το κτήριο Söder Torn, να γίνουν πιο διαδραστικά με τους πολίτες.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτός ο τρόπος παραγωγής ηλεκτρισμού από τον άνεμο είναι λιγότερο επιβλαβής για τα πουλιά και ανώτερος αισθητικά, καθώς μπορεί να φωτισθεί με φωτιστικά διαφορετικού χρώματος.
Όπως κάποιος “τιτίβισε” στο twitter, “το μέλλον της αρχιτεκτονικής είναι μαλακό και μαλλιαρό”.
Δεν πρόκειται για την πρώτη ιδέα δημιουργίας ενός “μαλλιαρού” κτηρίου. Το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο R&Sie of Parisτοποθέτησε μικροσκοπικούς θερμικούς αισθητήρες στο εξωτερικό ενός ουρανοξύστη που σχεδιάστηκε για τη δημόσια υπηρεσία ηλεκτρισμού της Γαλλίας.
Και τώρα ας επιστρέψουμε στη σκληρή πραγματικότητα. Πώς καθαρίζονται όλα αυτά τα πιεζοηλεκτρικά νήματα; Επιπλέον, οι περισσότερες πιεζοηλεκτρικές γεννήτριες είναι πλάκες πάνω στις οποίες οι άνθρωποι κινούνται και κάτω από τις οποίες υπάρχουν καλωδιωμένοι συλλέκτες της ενέργειας που παράγεται.
Τέλος, προς το παρόν ο βαθμός αποδοτικότητας του πιεζοηλεκτρισμού είναι αρκετά χαμηλός.
Η ουσία πάντως είναι ότι η αρχιτεκτονική οραματίζεται πλέον καινοτόμα και αποδοτικά κτήρια που παράγουν καθαρή ενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!