______

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μανέστρα Σαντορίνης

Η απλή, απλούστατη ντοματόσουπα της Θήρας, που τη συναντάμε και με το όνομα «τσουνιστή», είναι ένα έξοχο παράδειγμα της ελληνικής cucina povera.

Υλικά
(Μερίδες 4)


    250 γρ. σπαγγέτι, «σπασμένο» στα 3, ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
    3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες (στην εποχή τους) ή 1 κονσέρβα ντοματάκια, τριμμένα
    1 κουτ. σούπας πελτές (προτιμότερο σαντορινιός)
    4-5 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου ή νερό


Διαδικασία 


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 20 δευτερόλεπτα, ίσα να σκορπίσει το άρωμά του - προσοχή μη μαυρίσει γιατί θα πικρίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και βράζουμε για 15 λεπτά. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για όση ώρα λέει το πακέτο. Αν η σούπα πήξει πολύ, αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό από το βραστήρα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε, με λίγο ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο. Συνοδεύουμε με ψωμί και τυρί της αρεσκείας μας.

Συμβουλές νοστιμιάς


Οι Σαντορινιοί συνήθιζαν να φτιάχνουν αυτή τη σούπα με νερό και όχι με ζωμό. Παρόλα αυτά, με το ζωμό θα γίνει νοστιμότερη. Αν δεν έχουμε ζωμό μπορούμε να βάλουμε στο βράσιμο 1 ολόκληρο, καθαρισμένο κρεμμύδι, 1 ολόκληρο καθαρισμένο καρότο, 1 δάφνη και 1 κλωνάρι μαϊντανό. Θα τα αφαιρέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Για να αρωματίσουμε τη σούπα μπορούμε στο σερβίρισμα να προσθέσουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας μας (π.χ. βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη) ή ξερά τριμμένα. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε σε κάθε μερίδα λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα. 

gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...