Με την επιστροφή σήμερα, στο λιμάνι της Πάτρας, του γεωφυσικού ερευνητικού σκάφους Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που εκτέλεσε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ολοκληρώθηκε η πρώτη και επιχειρησιακά σημαντική φάση του σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΚΑ.
Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες συνεχούς πλεύσης του Nordic Explorer και των συνοδών σκαφών της νορβηγικής εταιρείας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με τις μετρήσεις και το περιβάλλον, σε συνολική θαλάσσια επιφάνεια, όση η έκταση της Ρουμανίας (από την οποία μόνο η επιφάνεια νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου), τα συστήματα συλλογής των κατάλληλων δεδομένων συνέλεξαν πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων. Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, κάτι όμως το αναμενόμενο, λόγω της αρχικής φάσης που βρίσκεται το πρόγραμμα, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του σημαντικού έργου του Nordic Explorer, o υπουργός Ευ. Λιβιεράτος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον πλοίαρχο, το πλήρωμα και τους επιστήμονες της PGS στο σκάφος για τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια του έργου τους, τόσο σημαντικού για τη χώρα μας.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ σχετικά με το θέμα έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της εργασίας για την ανίχνευση υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Έχω κατ’ επανάληψη αναφερθεί δημόσια και στη Βουλή για τα χαρακτηριστικά, τις ακολουθητέες φάσεις και τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για το σαφές χρονοδιάγραμμα που ακολουθούμε μέχρι την, ελπίζουμε, ευτυχή για τη χώρα ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου. Δεν θα επανέλθω σε αυτά.
Θα επιμείνω να τονίσω ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, της συλλογής των στοιχείων, αν και εκ πρώτης όψης όχι τόσο θεαματικής και επικοινωνιακά εντυπωσιακής, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων, για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονονθράκων. Μόνο τα πραγματικά δεδομένα είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στην βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους.
Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι η πολιτική των «χαμηλών τόνων» που ακολουθήσαμε στο Υπουργείο, όπως πρέπει να είναι η εκτέλεση έργων τέτοιας σημασίας και επιπέδου, κατά τη διεθνή άλλωστε πρακτική, βοήθησε τελικά στην ομαλή και απρόσκοπτη ολοκλήρωση της κρίσιμης πρώτης φάσης των μετρήσεων στο πεδίο.
Η εμπιστοσύνη και συμπαράσταση του Πρωθυπουργού στο έργο μας, από την πρώτη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωση της εργασίας ήταν απόλυτη, όπως και η στήριξη των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και των δυνάμεων της Βουλής, που δέχτηκαν με ενδιαφέρον και προσοχή το έργο της ανίχνευσης των υδρογονονθράκων, που αποτελεί άλλωστε και ζήτημα εθνικής κλίμακας. Τέλος, οι ιδιαίτερες ευχαριστίες μου οφείλονται στους επιστήμονες της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ για το έργο τους, όπως και τους εξωτερικούς συνεργάτες, που συνέδραμαν στην υποστήριξη του όλου προγράμματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!