______

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Με... τους τόνους η εισαγωγή χαμομηλιού από την Αίγυπτο

Ελληνικό χαμομήλι; Ψάξε –ψάξε δεν θα το βρεις! Μπορεί να φαίνεται απίστευτο είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Διότι χαμομήλι σε μαζική παραγωγή από τον τόπο μας δεν υπάρχει.
Οι αναγκαίες ποσότητες για να καλύψουν την ζήτηση, εισάγονται από την Αίγυπτο, που το καλλιεργεί σε απέραντες εκτάσεις και το εξαγάγει με τους τόνους, στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης - κι όχι μόνο.

Στη χώρα μας έγιναν κάποιες πιλοτικές καλλιέργειες, όμως δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στην Αίγυπτο τα εργατικά είναι μηδαμινά … Κι έτσι το χαμομηλάκι που φυτρώνει παντού στη χώρα και στην Κρήτη και μοσχοβολά η φύση, αρκείται στο να ... ομορφαίνει τα βουνά. Για να βρει κάποιος ελληνικό ή κρητικό χαμομήλι πρέπει να ψάξει πάρα πολύ.

Συνήθως οι πελάτες που το αγοράζουν από τα καταστήματα με τα βότανα ή από άλλα σημεία πώλησης, δε ζητούν να μάθουν τη χώρα προέλευσης θεωρώντας ότι είναι «δικό» μας... όμως δεν είναι!

Για να βρεθούν ανθοί ντόπιου χαμομηλιού πρέπει να έχει γίνει συμφωνία με μεμονωμένο παραγωγό ο οποίος έχει πάει. το έχει μαζέψει, το έχει αποξηράνει και το έχει πουλήσει . 

Οι ποσότητες αυτές όμως είναι ελάχιστες, ενώ από την στιγμή που δεν υπάρχει και καλλιέργεια, πρέπει να πετύχεις και τη σωστή εποχή.

Γι'αυτό και οι επαγγελματίες στρέφονται στην εισαγωγή του χαμομηλιού από τη «γειτονική» Αίγυπτο, σε συμφέρουσες τιμές για να μην είναι ακριβό για τον καταναλωτή.

Σε όλα τα καταστήματα με βότανα μπορεί να υπάρχουν άλλα κρητικά αφεψήματα με το τσουβάλι, όχι όμως και το χαμομήλι.

Για το θέμα αυτό το Madeincreta μίλησε με ανθρώπους που ασχολούνται με την πώληση ή την εμπορία βοτάνων οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το 99,9% του χαμομηλιού που κυκλοφορεί στην αγορά είναι Αιγύπτου.

Για το θέμα μίλησε στο MadeinCreta και ο κύριος Νίκος Δοξαστάκης, ιδιοκτήτης του «Μπαχαροπωλείου», σημειώνοντας ότι το ελληνικό χαμομήλι που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ελάχιστο επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες εκτάσεις για να καλύψουν τη ζήτηση. «Είμαστε ένα μικρό χωράφι ενώ η ζήτηση είναι τεράστια, για το χαμομήλι».

Ο ίδιος στο μαγαζί του δεν έχει κρητικό χαμομήλι, ούτε όμως από άλλα γεωγραφικά διαμέρισματα της χώρας. Και αυτό βέβαια δεν το κρατά κρυφό διότι ... είναι η αλήθεια. Επιπλέον το αιγυπτιακό χαμομήλι θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, μυρωδάτο και φθηνό. Μόνο που... δεν είναι ελληνικό!

Είμαστε ένα μικρό χωράφι ενώ η ζήτηση είναι τεράστια, για το χαμομήλι», δήλωσε στο Madeincreta ο κ. Δοξαστάκης.«Για να βρεις ντόπιο χαμομήλι ή πρέπει να έχεις βγει ο ίδιος στους αγρούς ή να το έχεις αγοράσει από άλλον. Και να το κάνει αυτό κάποιος βιοποριστικά, δε συμφέρει. Πρέπει να έχεις πολλά στρέμματα για να βγάλεις ορισμένα κιλά χαμόμηλο. Και αυτό οικονομικά δεν συμφέρει διότι είναι εξαιρετικά φτηνό ως προϊόν. Όλο το χαμομήλι της Ελλάδας - μη σας πω και της Ευρώπης είναι Αιγυπτιακό, και πολύ ποιοτικό».

Σημείωσε επίσης ότι όταν ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τα βότανα ξαφνιάστηκε και ο ίδιος από την έλλειψη ελληνικού χαμομηλιού. Συνομιλώντας όμως με τους παλαιότερους κατάλαβε ότι οικονομικά δε συμφέρει η επένδυση, όπως είπε, λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος στη λιανική πώληση.

«Αν είχαμε κρητικό χαμομήλι, η τιμή του θα τριπλασιαζόταν και δε θα το αγόραζε κανείς. Νομίζω ότι ο καταναλωτής δε θα έμπαινε στη διαδικασία να καταλάβει γιατί το εισαγόμενο προϊόν είναι τόσο φθηνό και το ντόπιο όχι. Ακριβή για την Ελλάδα είναι η διαδικασία συλλογής και όχι το ίδιο το προϊόν».

Για την ιστορία αναφέρεται ότι το χαμομήλι από την αρχαιότητα ευδοκίμησε στην Ελλάδα, τη Ρώμη και την Αίγυπτο.

Στην αρχαία Αίγυπτο το φυτό ήταν αφιερωμένο στον θεό Ήλιο. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η χρήση του διευρύνθηκε όταν πλέον χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για πολλές παθήσεις. Η ονομασία του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις χαμαί+μήλον, δηλαδή το φυτό που μεγαλώνει χαμηλά στο έδαφος, και τα φρέσκα άνθη του έχουν ένα ευχάριστο άρωμα μήλου.
Η χριστιανική παράδοση έχει αφιερώσει το χαμομήλι στον Άγιο Γεώργιο προφανώς γιατί ανθίζει κοντά στην γιορτή του (23 Απριλίου).

Τα άνθη του ελληνικού χαμομηλιού είναι μικρότερα από αυτά της Αιγύπτου.

*Ύστερα από όλα αυτά αν τύχει και βγείτε στην εξοχή και το συναντήσετε μαζέψτε το, βάλτε το σε σκιά να αποξηρανθεί και απολαύστε το. Είναι το «σπιτιού» σας και όπως διαπιστώσατε σπάνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...