______

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Οι επιστήμονες κατασκεύασαν το πρώτο λειτουργικό άκρο στο εργαστήριο!!!

Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα άκρο αρουραίου με λειτουργικό αγγειακό και μυϊκό ιστό.


Η πειραματική αυτή προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί ώστε να κατασκευαστούν άκρα πρωτευόντων θηλαστικών που θα χρησιμοποιούνται ως μοσχεύματα. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί βεβαίως πρόκληση, δεδομένου ότι η δομή και η λειτουργία των άκρων είναι εξαιρετικά περίπλοκη. 

Τα άκρα περιλαμβάνουν μύες, οστά, χόνδρους, αιμοφόρα αγγεία, τένοντες, συνδέσμους και νεύρα. Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, ζωντανά κύτταρα αντλήθηκαν από έναν οργανισμό-δωρητή και, μετά από ειδική επεξεργασία, εμπλουτίστηκαν με προγονικά κύτταρα. Με τον τρόπο αυτό, διατηρήθηκε η βασική αγγείωση και νεύρωση.

Όταν δοκιμάστηκε η λειτουργικότητα των μεμονωμένων μελών, αποδείχθηκε ότι οι μυϊκές ίνες έκαναν συσπάσεις, ενώ ο καρπός και οι αρθρώσεις των δαχτύλων πραγματοποιούσαν κινήσεις έπειτα από ηλεκτρική διέγερση.

Το επόμενη βήμα των ερευνητών θα είναι να αναδημιουργήσουν νεύρα σε ένα μόσχευμα και στη συνέχεια να τα ενσωματώσουν στο νευρικό σύστημα του άκρου του αποδέκτη.


onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...