______

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Έτσι φθάσαμε στη συμφωνία! Όλο το παρασκηνιακό θρίλερ, το άγχος του Τσίπρα για την κοινή λύση και το τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ: "Ή αυτό ή τέλος"!

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο στο πλαίσιο του χθεσινού κρίσιμου Eurogroup, καθώς, μια ημέρα μετά, ακόμη έρχονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες από τη σκληρή διαπραγμάτευση, τους ελιγμούς και τα τελεσίγραφα μέχρι να φθάσουμε στην τελική συμφωνία.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έρχονται στο φως για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μόλις ο πρόεδρος του Eurogroup (σε συνεργασία με τους Λαγκάρντ και Μοσκοβισί) κατέληξε με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη σε ένα κείμενο τηλεφώνησε στον Ελληνα πρωθυπουργό και φέρεται να του είπε «Ή αυτό ή τέλος».
Την πληροφορία αυτή μεταδίδουν τόσο το Spiegel όσο και το Focus, κάνοντας λόγο για πολύ σκληρές διαβουλεύσεις, αλλά και σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας.
Το Spiegel χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η απόφαση της Παρασκευής αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. «Θυμίζει μια παρτίδα πόκερ χωρίς νικητές» τονίζει χαρακτηριστικά το περιοδικό, ενώ, αποκαλύπτει και το παρασκήνιο των πεντάωρων διαπραγματεύσεων.
Επικαλείται, μάλιστα, Γερμανό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε για το κείμενο ότι «με αυτό μπορούμε να ζήσουμε όλοι όμορφα».
Το περιοδικό επισημαίνει ότι αφού κατατέθηκε το προσχέδιο της απόφασης ο Ντάισλεμπλουμ μίλησε με τον Τσίπρα και του είπε « Ή αυτό ή τέλος».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Focus, το οποίο, στην ηλεκτρονική σελίδα του, αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, αλλά οι Ελληνες αναγκάστηκαν να καταπιούν δύσκολα πράγματα.
«Η κριτική για την αίτηση της νέας κυβέρνησης Αριστεράς-Δεξιάς για παράταση της οικονομικής βοήθειας χωρίς τις απαιτούμενες καθαρές δεσμεύσεις ήταν μεγάλη, όχι μόνο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» σημειώνει το Focus και προσθέτει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει νωρίτερα πως «Η Αθήνα είχε διανύσει δέκα μίλια αντί για ένα μίλι»
Τέλος, το περιοδικό κάνει ειδική αναφορά στη επικοινωνία του προέδρου του Eurogroup με τον Ελληνα πρωθυπουργό και την φράση τελεσίγραφο.
Σημειωτέον ότι από το βράδυ της Παρασκευής πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ, φέρεται να έκανε όλη την διαπραγμάτευση για τις «τελικές πινελιές» επί τη βάση του γερμανικού draft, απ' ευθείας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο τηλέφωνο, παρακάμπτοντας τον παριστάμενο υπουργό Οικομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...