Σε 16 εκατομμύρια εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τους νεκρούς από ασθένειες που συνδέονται με τον... τρόπο ζωής, περιλαμβάνοντας τον διαβήτη και διάφορους τύπου καρκίνου, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσει «η καταστροφή της δημόσιας υγείας».
Ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το πολύ αλάτι, ζάχαρι και λίπος έχουν προκαλέσει μια έκρηξη των ασθενειών που από κοινού αποτελούν τις βασικές αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο, ανέφερε τη Δευτέρα ο ΠΟΥ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε τη σχετική έκθεση, Σάντι Μέντις, οι «ασθένειες του lifestyle» αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία από ό,τι οποιαδήποτε άλλη γνωστή επιδημία.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, 38 εκατομμύριά ήταν οι νεκροί από καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη, ασθένειες του πνεύμονα και μια σειρά καρκίνων, με τους 16 εξ αυτών να είναι ηλικίας κάτω των 70 ετών.
«Όχι χιλιάδες αλλά εκατομμύρια είναι οι νεκροί κάθε χρόνο στα 30 τους, τα 40 τους, τα 50 τους ή τα 60 τους, όχι στα 80 ή στα 90» συμπληρώνει η Μέντις.
Το 82% των θανάτων αυτών καταγράφεται σε χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και οι περισσότερες θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με λίγα χρήματα, αναφέρεται στην έκθεση.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με μόλις 1-3 δολάρια για κάθε άτομο αν εφαρμοζόντουσαν πιο υγιείς συνήθειες.
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά:
-6 εκατομμύρια χάνουν τη ζωή τους πρόωρα λόγω καπνίσματος
-3.3 εκατομμύρια λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
-3,2 εκατομμύρια λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης
-1,7 εκατομμύρια λόγω κατανάλωσης πολύ αλατιού
Συνολικά 42 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι παχύσαρκα και ένα 84% των εφήβων δεν ασκούνται αρκετά κατέληξε η Μεντίς κάνοντας λόγο για «μια εξαιρετικά επίφοβη κατάσταση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!