______

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Γαλακτομπούρεκο!

ΓIA 1 ΤΑΨΙ (35 x 22 εκ.)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 50΄    
ΒΡΑΣΙΜΟ: 40΄    
ΑΝΑΜΟΝΗ: 20΄  
ΚΟΣΤΟΣ: €0,90 η μερίδα

 Υλικά
400 γρ. φύλλο κρούστας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1 φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
4 αβγά
1 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
1.350 ml γάλα
160 γρ. βούτυρο γάλακτος (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο)
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 φλ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 φλ. νερό
½ λοβός βανίλιας, τα σποράκια ή 1 δόση βανιλίνη ή 1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας 




Εκτέλεση
ΣΙΡΟΠΙ: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε χαμηλή) και βράζουμε για 9-10 λεπτά. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
ΚΡΕΜΑ: Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αβγά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα, μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε, ρίχνουμε 1 κ.σ. από το βούτυρο και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις). Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα, απλώνουμε ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και διπλώνουμε το φύλλο που περισσεύει γύρω από το ταψί προς τα μέσα. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας και πάλι το καθένα με βούτυρο. Βάζουμε μέσα την κρέμα, τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που έχουν περισσέψει και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα επίσης ένα ένα με βούτυρο. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά. Με κουτάλα ή μεγάλο κουτάλι περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι φροντίζοντας να πάει παντού, κόβουμε και σερβίρουμε. 



TIP: Ψήνουμε το γλυκό στις αντιστάσεις, γιατί στον αέρα θα σπάσουν τα φύλλα και θα σκορπιστούν στο εσωτερικό του φούρνου.



alatikaipiperi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...