______

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστή ντομάτα!

ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40΄    
MAΓΕΙΡΕΜΑ: 35΄      
ΨΗΣΙΜΟ: 50΄     
ΑΝΑΜΟΝΗ: 50΄ 

Υλικά
500 γρ. χοντρά μακαρόνια (για παστίτσιο) 

Για τον κιμά
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από κιλότο ή ποντίκι*)
400 γρ. χοιρινός κιμάς
100 γρ. βασιλομανίταρα (πορτσίνι), αποξηραμένα 
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
2 μεγάλες ντομάτες (περίπου 450 γρ.), ψιλοκομμένες
8 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. λάδι τρούφας (προαιρετικά) 
1 ξυλάκι κανέλας
αλάτι & πιπέρι
1 αβγό, χτυπημένο
1 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
 
Για την μπεσαμέλ
½ φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη
½ φλ. αλεύρι
2½ φλ. γάλα, χλιαρό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι & πιπέρι
½ φλ. τυρί μετσοβόνε, τριμμένο

* Ο κιμάς από κιλότο ή ποντίκι είναι κατάλληλος για μπιφτέκια, κεμπάπ και άλλες παρασκευές που συνδυάζουν δύο είδη κιμά (μοσχάρι-αρνί, μοσχάρι-χοιρινό) καθώς είναι από τα πιο άπαχα μέρη του μοσχαριού και ισορροπούν τη λιπαρότητα του αρνίσιου ή του χοιρινού κιμά αντίστοιχα. Μπορούν, ωστόσο, να αντικατασταθούν με κιμά από λάπα, ο οποίος έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος.
 


Εκτέλεση
Μακαρόνια: Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Τα σουρώνουμε και τα στρώνουμε σε ένα βαθύ ταψί. 
Κιμάς: Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε τα βασιλομανίταρα, τα σκεπάζουμε με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε τις ντομάτες (φρέσκες και λιαστές), τον βασιλικό, τα βασιλομανίταρα, το λάδι τρούφας, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε. Βράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να απορροφηθούν τα περιττά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Προσθέτουμε το αβγό και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε. 
Μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα, για 4-5 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 5-7 λεπτά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και το τυρί και ανακατεύουμε καλά. 
Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις). Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά στο ταψί (πάνω από τα μακαρόνια). Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και στρώνουμε με την κουτάλα ώστε να πάει παντού (ομοιόμορφη στρώση). Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά.  
 


Tip: Αν δεν έχετε ή δεν σας αρέσει το μετσοβόνε, αντικαταστήστε το με κεφαλοτύρι, παρμεζάνα ή ρεγκάτο.


ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Η πλούσια υφή αυτού του πιάτου αναζητά τη συντροφιά ενός γεμάτου και στιβαρού ροζέ ξηρού κρασιού, όπως ο Αμέθυστος Ροζέ του Κώστα Λαζαρίδη, που στηρίζεται στις κλασικές κόκκινες ποικιλίες του Μπορντό,το Cabernet Sauvignon και το Merlot. Α. Ν. Α.
 
 
 
 
alatikaipiperi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...