______

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΗΠΑ: Θεράπευσαν τη τύφλωση με τη βοήθεια… βλαστοκυττάρων!

Βάσιμες ελπίδες να αντιστραφεί η απώλεια όρασης.


Μια ακόμα μεγάλη πρόοδο σημείωσαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την όραση μικρής ομάδας παιδιών και ενηλίκων με την βοήθεια βλαστοκυττάρων! Τα τελευταία, κατάφεραν να τα μετατρέψουν σε οφθαλμικά κύτταρα.
Η μέθοδος που εφάρμοσαν δεν είχε ποσοστό επιτυχίας 100%, ούτε αποκατέστησε πλήρως την όραση των ασθενών. Εντούτοις, οι ασθενείς δήλωσαν πως η βελτίωσή τους ήταν αρκετή για να αλλάξει ριζικά η ζωή τους.
Το επίτευγμα αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να αντιστραφεί η απώλεια της όρασης σε μερικούς, τουλάχιστον, από τους πάσχοντες από τύφλωση.
Οι ερευνητές μετέτρεψαν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα σε αμφιβληστροειδικά και τα μεταμόσχευσαν τμηματικά (σε δόσεις των 50.000, 100.000 ή 150.000 κυττάρων) στο μάτι των ασθενών τους με την χειρότερη όραση.
Η οπτική οξύτητα βελτιώθηκε στους 10 από τους 18 ασθενείς, παρέμεινε σχεδόν αναλλοίωτη σε άλλους επτά και επιδεινώθηκε σε έναν.
Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην όραση του άλλου ματιού.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα μπορούν να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν την απώλεια της όρασης σε άτομα με εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών», αναφέρουν οι ερευνητές.
Παρότι, εξάλλου, έχουν περάσει 3 χρόνια από τις προαναφερθείσες μεταμοσχεύσεις, οι ασθενείς δεν έχουν εκδηλώσει κάποιο ιατρικό πρόβλημα εξαιτίας τους, προσθέτουν.
Οι μοναδικές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν παρατηρηθεί προέρχονται από τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς, για να μην απορρίψει ο οργανισμός τους τα ξένα κύτταρα.
«Ακόμα και φαινομενικά μικρές βελτιώσεις σε κάποιους ασθενείς, είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους», δήλωσε ο δρ Λάντζα, επικεφαλής του όλου εγχειρήματος.
 
 
 
 
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...