______

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Σάλος με τα «MIKEL»:Βάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν πίστη, υπακοή και ρήτρα 10.000 ευρώ;

Ερώτηση από το ΚΚΕ και καταγγελία από το ΠΑΜΕ

Ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων στις καφετέριες «MIKEL COFEE COMPANY» κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Χρήστος Κατσώτης.
Οι τρεις βουλευτές του Περισσού, αφού αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι απειλούνται με μη πρόσληψη κατά το διάστημα της εκπαίδευσης τους  και με απόλυση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, τονίζουν πως εξαναγκάζονται από τη επιχείρηση, να υπογράφουν ιδιωτικά συμφωνητικά και να δεσμεύονται μάλιστα πως θα καταβάλλουν και αποζημίωση 10.000 ευρώ στην αλυσίδα των καφέ αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα!
Όπως καταγγέλλουν οι τρεις βουλευτές, «η εταιρεία ζητά από κάθε εργαζόμενο της να δεσμευτεί ουσιαστικά ότι, αν αποχωρήσει ή ακόμα απολυθεί για οποιοδήποτε λόγο από τα ΜΙΚΕΛ, δεν θα απασχοληθεί σε άλλη εταιρεία του κλάδου. Δηλαδή, ή θα παραμείνει άνεργος για ένα χρόνο ή αν πιάσει δουλειά, θα πληρώσει το παραπάνω πρόστιμο στην εταιρεία».
Επίσης, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ,  η εταιρεία μπορεί να θεωρήσει οποιαδήποτε πράξη του εργαζομένου σαν «πράξη ανταγωνισμού» που μπορεί να επιφέρει την ίδια συνέπεια για το εργαζόμενο, αν δεν «καρφώσει» στην εταιρεία κάποιον τρίτο, για πράξεις που η εταιρεία θεωρεί «ανταγωνιστικές» .
Με απλά λόγια, βάσει των όσων υποστηρίζουν οι βουλευτές,  η επιχείρηση μπορεί να ρίχνει δεκαχίλιαρα πρόστιμα με το "έτσι θέλω" στην περίπτωση που «υποπτευτεί» κάποιον από το προσωπικό της!
Ερωτάται με βάση τα παραπάνω ο κ. Υπουργός «σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να μην ισχύσουν τα απαράδεκτα αυτά ιδιωτικά συμφωνητικά».
Το ΠΑΜΕ ανοίγει «πόλεμο» με τα cafe Mikel
Την ίδια ώρα, και το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση του στρέφεται κατά της γνωστής ελληνικής αλυσίδας καφέ Mikel, καταγγέλλοντας την πρακτική που ακολουθεί η εταιρεία να συνάπτει ιδιωτικά συμφωνητικά με τους εργαζόμενους.
Η Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού του Π.Α.ΜΕ. και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής που κάνουν και τη σχετική καταγγελία, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι η τακτική αυτή που ακολουθούν τα Mikel  καθιστά τους εργαζόμενους «ομήρους» της επιχείρησης «ακόμη και μετά την απόλυση τους» και προσβάλει τα «βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά» τους.
Σημειώνεται ότι «έχει γίνει απόλυση εργαζόμενης στη Θεσσαλονίκη, που απλά συζήτησε το πρόβλημα», ενώ υπογραμμίζεται ότι στους «χώρους δουλειάς» το περιστατικό αυτό «δεν είναι το μοναδικό και δε θα μείνει αναπάντητο».


star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...