______

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Στο Κίεβο σήμερα η Μέρκελ

Μήνυμα στήριξης στο Κίεβο μεταφέρει η Μέρκελ. Πληροφορίες για συνάντηση Ποροσένκο-Πούτιν την Τρίτη. Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η Ουάσινγκτον, αν δεν αποσυρθεί το ρωσικό κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έφθασε σήμερα στο Κίεβο για μια επίσκεψη με ισχυρό συμβολισμό, την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Μέρκελ είναι ο σημαντικότερος δυτικός ηγέτης που μεταβαίνει στην Ουκρανία μετά την έναρξη της κρίσης που έχει προκαλέσει τη χειρότερη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Η επίσκεψή της, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ερμηνεύεται από το Κίεβο ως κίνηση υποστήριξης.
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πως στη διάρκεια της επίσκεψής της, η Μέρκελ αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να μετριάσει τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των αυτονομιστών.
Η Μέρκελ σχεδιάζει επίσης να συναντήσει τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και δημάρχους απ' όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της περιφέρειας του Ντονέτσκ που αποτελεί μια από τις εστίες της εξέγερσης.
Ο Ποροσένκο σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Χθες, Παρασκευή, η Μέρκελ δήλωσε πως η Ρωσία υπάρχει κίνδυνος να κλιμακώσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Έθεσε το ζήτημα στη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών της με τον Πούτιν, τον Ποροσένκο και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Παρά της ενέργειες της Ρωσίας, η Μέρκελ δήλωσε πως θα πρέπει να επιτραπεί στη ρωσική αυτοκινητοπομπη που μεταφέρει βοήθεια να φθάσει αυτούς που έχουν ανάγκη στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές καθώς και στις ουκρανικές αυτοκινητοπομπές βοήθειας να φθάσουν στις ίδιες περιοχές.
Ο Πούτιν απέρριψε τις επικρίσεις της Μέρκελ. 
"Το ταξίδι στο Κίεβο είναι δύσκολο και αποτελεί μια έκφραση υποστήριξης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ. "Ο στόχος μας είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός".
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Φράιε Πρέσε, η Μερκελ δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σήμερα στο Κίεβο είναι να βοηθήσει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση.
"Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία", είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φράιε Πρέσε. Η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο σημερινό φύλλο, ωστόσο ένα απόσπασμά της δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
"Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Στην ατζέντα (των συνομιλιών) είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία", πρόσθεσε.
Στις αρχές της εβδομάδας, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Μέρκελ θα επιχειρήσει επίσης να πείσει τον Ποροσένκο και τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές της Ουκρανίας που θέλουν να συντρίψουν στρατιωτικά τους αυτονομιστές στα ανατολικά, να ξανασκεφτούν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.
"Θα συνεχίσω να εργάζομαι, με όλη την ενέργεια που διαθέτω, για να φτάσουμε στην ειρήνη με διπλωματικά μέσα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση" στην κρίση, επανέλαβε η Μέρκελ στη συνέντευξή της.

Επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα

Εξάλλου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκριναν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι η Ρωσία προχωρεί σε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας έναν μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα σύνορα των δύο χωρών και στέλνοντας χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον σημαντικό αριθμό των ρώσων στρατιωτικών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος.
Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σημείωσαν οι Ομπάμα και Μέρκελ, επιμένοντας στη «σημασία που έχει μια διμερής εκεχειρία που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο των συνόρων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Κατά τους ίδιους, είναι «επιτακτική ανάγκη» η ρωσική αυτοκινητοπομπή να αποχωρήσει το ταχύτερο από το ουκρανικό έδαφος, καθώς όπως τόνισαν η αποστολή του κομβόι των 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς το πράσινο φως του Κιέβου αποτελεί μια «επιπρόσθετη πρόκληση και μια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».
Οι δύο ηγέτες επέμειναν πως η Ρωσία πρέπει «να αποδεχθεί τους όρους οι οποίοι τέθηκαν από την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» σε ότι αφορά τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία πρέπει να «σταματήσει τη ροή ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και τεθωρακισμένων οχημάτων προς την ανατολική Ουκρανία», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με τους Ομπάμα και Μέρκελ η κατάσταση δεν σταματά «να επιδεινώνεται» μετά την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines που πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία την 17η Ιουλίου με αποτέλεσμα 298 άνθρωποι να βρουν το θάνατο.

Με νέες κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απαιτούν από τη Μόσχα να αποσύρει την οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε χθες στην ανατολική Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου, ενώ κατηγόρησαν τη Μόσχα για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και απείλησαν με νέες κυρώσεις.
Η Μόσχα από την πλευρά της προειδοποίησε κατά της οποιασδήποτε προσπάθειας «παρεμπόδισης» του κομβόι, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τι ενέργειες μπορεί να ακολουθήσει στην περίπτωση επέμβασης από τον ουκρανικό στρατό.
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ ανέφερε πως η κίνηση των ρωσικών φορτηγών μοιάζει με συγκεκαλυμμένη προσπάθεια ενίσχυσης των δυνάμεων των αυτονομιστών. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ρώσοι στρατιώτες βάλλουν με πυρά του πυροβολικού εντός του ουκρανικού εδάφους, ενώ βλέπει σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής στήριξης των φιλορώσων ανταρτών από τα μέσα Αυγούστου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε πως αν το ρωσικό κομβόι δεν αποσυρθεί, οι Ρώσοι θα έρθουν αντιμέτωποι με «επιπλέον κόστος».
«Είδαμε τη χρήση ρωσικού πυροβολικού στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες», είπε, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.
Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε την είσοδο των ρωσικών φορτηγών χωρίς την άδεια του Κιέβου ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ωστόσο ανώτατο στέλεχος του τομέα ασφαλείας της χώρας δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα αφήσουν τα φορτηγά να περάσουν προκειμένου να αποφευχθούν προβοκάτσιες.
Στο μεταξύ, το Κίεβο ζήτησε από τους διεθνείς συμμάχους του να ενωθούν σε μια «αποφασιστική καταδίκη των παράνομων και επιθετικών ενεργειών» από τη Ρωσία.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει στην γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους πως η Μόσχα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο για το «πράσινο φως» του Κιέβου προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Σημειώνεται ότι, όπως μεταδίδει το Reuters, πέντε φορτηγά από την οχηματοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για την ανατολική Ουκρανία –η οποία εισήλθε χωρίς την έγκριση του Κιέβου σε ουκρανικό έδαφος- επιστρέφουν στη Ρωσία.

Ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε ανησυχια για την είσοδο του ρωσικού κομβόι στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση του Κιέβου, λέγοντας πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μπαν, «ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις αναφορές ότι ρωσικό κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε τα σύνορα στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση των ουκρανικών αρχών».
«Αν και αναγνωρίζουμε την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, η όποια μονομερής ενέργεια μπορεί δυνητικά να κλιμακώσει μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.
 Euro2day. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...