______

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η ιστορία του πανκ δισεκατομμυριούχου που μοιράζει χρήμα! [Photo]

Όταν ήταν παιδί, πήγαινε σε καθολικό σχολείο. Τότε απέκτησε το πρώτο του Mac. Στην εφηβεία του έγινε πανκ...
Απέκτησε μπλε μαλλιά, ένα τατουάζ στο δεξί χέρι κι ένα σκουλαρίκι στο αυτί. Για να βγάζει το χαρτζιλίκι του, συνήθιζε να παίζει στους δρόμους μουσική.

Μέχρι να πατήσει τα 30, είχε γίνει πια δισεκατομμυριούχος, όχι ως μουσικός -που είναι το ένα του πάθος- αλλά ως προγραμματιστής και συνιδρυτής του Twitter. Όμως για τον Τζακ Ντόρσεϊ αυτή ήταν μόνον η αρχή.

Σήμερα, στα 37 του, ο ανακηρυγμένος από το MIT ως ένας από τους πιο πετυχημένους και καινοτόμους νεαρούς επιχειρηματίες έχει το  «χαρτοφυλάκιό» του γεμάτο με 2,2 δισ. δολάρια κι έναν σκασμό φιλόδοξες startups. «Διαμάντια» στην τεχνολογική «αυτοκρατορία» του είναι φυσικά το Twitter και η ανατρεπτική, «χρυσοφόρα» Square.

Την τελευταία την ίδρυσε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στις ψηφιακές εμπορικές συναλλαγές, μετατρέποντας με την πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή τα κινητά και τα tablets μας σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Κοντολογίς, με τη χρήση της πλατφόρμας Square, ενός μικροσκοπικού gadget και μίας ηλεκτρονικής συσκευής που έχει υποδοχή για ακουστικά και σύνδεση στο Ίντερνετ μπορεί κανείς να κάνει διαδικτυακά συναλλαγές με απευθείας χρέωση σε πιστωτική κάρτα. Οι αποδείξεις λαμβάνονται επίσης ηλεκτρονικά (email) και μπορούν να εκτυπωθούν μέσω Bluetooth.

Η πρακτική αυτή βοήθησε τα μάλα τις συμβεβλημένες -σε ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία- μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους. Και τώρα, ο Ντόρσεϊ θέλει να κάνει μίανέα επανάσταση μέσα από το Square. Επιχειρηματική, αλλά και χρηματοπιστωτική, μιας και αυτή τη φορά στους ανταγωνιστές της θα συμπεριλάβει και τις τράπεζες!

Προ ημερών, βλέπετε, ανακοινώθηκε η δημιουργία της Square Capital, με στόχο την υπό ευνοϊκούς όρους, άμεση χρηματοδότηση υγειών μικρών επιχειρήσεων, που έχουν ανάγκη από ρευστό για να αναπτυχθούν. «Μιλάμε για σταθερή, δίκαιη και διάφανη διαδικασία», λέει ο 37χρονος CEO, που απορρίπτει κάθε σύγκριση με το κλασσικό όρο του τραπεζικού δανεισμού.

«Μια εταιρία μπορεί για παράδειγμα να δανειστεί από την Square Capital ένα κεφάλαιο 10.000 δολαρίων και το τελικό ποσό αποπληρωμής μην ξεπεράσει τις 11.000 δολάρια», εξηγεί.

Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν. Οι όροι αποπληρωμής είναι ευέλικτοι και καθορίζονται κατά περίπτωση.

Μια κερδοφόρα εταιρεία μπορεί να επιλέξει μία υψηλή δόση και να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος της, επισημαίνει ο Ντόρσεϊ. Μία άλλη εταιρία, με μικρότερο κύκλο εργασιών, μπορεί αντίθετα να επιλέξει πιο αργούς ρυθμούς αποπληρωμής.

Η Κάρολαϊν Μπελ, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Cafe Grumpy στη Νέα Υόρκη και χρόνια πελάτισσα στη Square μετέχει ήδη στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της Square Capital. Χρησιμοποίησε τα χρήματα που πήρε για να ανοίξει ένα έκτο κατάστημα στο Grand Central.

Η διαδικασία, εξιστορεί στο CNNMoney, ήταν πράγματι απλή. Σε αντίθεση με τις τράπεζες «που πρέπει να συμπληρώσεις ένα χαρτομάνι για να πάρεις δάνειο έπειτα από έξι μήνες», λέει, η Square Capital της έδωσε άμεσα «ένεση» ρευστότητας για να προχωρήσει στα επαγγελματικά της σχέδια.

«Έχουν ήδη τις πληροφορίες του τραπεζικού σου λογαριασμού, ξέρουν πώς τα πάει οικονομικά η επιχείρησή σου κι έτσι η χρηματοδότηση γίνεται τσακ-μπαμ», τονίζει. Όσο για την αποπληρωμή; Γίνεται με την σταθερή, καθημερινή καταβολή στην Square ενός ποσοστού από τις ψηφιακές πωλήσεις που κάνει η εκάστοτε εταιρεία, μέσω της εφαρμογής και πιστωτικών καρτών.

Το ύψος του ποσοστού αυτού καθορίζεται πάντα σε συμφωνία με τον πελάτη, το ίδιο και ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής. Κατά τον Ντόρσεϊ, σε πέντε χρόνια η Square Capital θα είναι το «next big thing».

Ο ίδιος σκέφτεται ήδη τα επόμενα βήματά του. Για την ακρίβεια, το κάνει καθημερινά, στη μιάμιση ώρα που του παίρνει κάθε πρωί για να πάει περπατώντας στη δουλειά!

Η ημέρα του ξεκινά στις 5 τα ξημερώματα! Από τα πρώτα πράγματα που κάνει είναι να πιει καφέ και να στείλει το πρώτο του μήνυμα στο Twitter, με αποδέκτη τη μητέρα του, που ζει στην άλλη όχθη της Αμερικής.

Καθ’ οδόν προς το γραφείο του, στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, ακούει μουσική και audio books, καθώς διαβάζει τα e-mails στο κινητό. Προσπαθεί κάθε φορά να διαλέγει μια διαφορετική διαδρομή «για έμπνευση», υπογραμμίζει. Κι από πλευράς επιχειρηματικότητας, ανεβάζει διαρκώς ρυθμούς.

Το Square και το Twitter δεν είναι για πούλημα, επιμένει. Πιθανόν στα επόμενα σχέδιά του είναι η περαιτέρω επέκταση της Square. Μεγάλο του όνειρο πάντως παραμένει να γίνει κάποια στιγμή δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνει και είναι αντισυμβατικός. Κατά βάθος, εξομολογείται στο CNNMoney, «παραμένω ένας πανκ». Κι ας του έχει μείνει ως ενθύμιο από εκείνη την εποχή μόνον το τατουάζ.














Πηγή: Fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...