Οικισμός Κάλλιο.

Ένα χωριό στο νομό Φωκίδας στο δήμο Λιδωρικίου. Το χωριό βριδκόταν στον χώρο που το 1980 δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη και το χωριό μεταφέρθηκε από την άλλη πλευρά. Ένα παράξενο γεγονός συμβαίνει όταν η στάθμη της λίμης υποχωρεί, εφανίζονται κάποια παλιά τμήματα του χωριού.
Βράχος Κουνόπετρας
 Αυτός ο βράχος βρήσκεται στη νότια ακτή του Ληξουρίου. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο βράχο που κουνιόταν μπρος-πίσω κατά τη διάρκεια της παλίρροιας. Ξένοι τουρίστες έδεσαν ένα σκοινί γύρω του αλλά δεν γινόταν να τον κουνήσουν. Τελικά, ο βράχος σταθεροποιήθηκε στον μεγάλο σεισμο το 1953.
Ναός Αγίας Θεοδώρας.
Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας. Χρονολογείται γύρω στο 17ο αιώνα.Πάνω στη σκεπή του έχουν φυτρώσει 17 δέντρα το οποίο είναι αίνιγμα για τους ειδικούς. Αν κ φαίνεται ετοιμόρροπο, καταφέρνει και αντιστέκεται στα ορμητικά νερά τον χειμώνα, ενώ από κάτω περωάει πόσιμο, δροσερό νερό. Λέγεται, ότι η Αγία Παρασκευή πριν εκτελεστεί είπε:«το σώμα μου να γίνει εκκλησία, τα μαλλιά μου δέντρα και το αίμα μου νερό»
Δρακοντόσχισμα.
Ο βράχος βρίσκεται στην Σκόπελο και φαίνεται σα να έχει κοπεί από ανθρώπινο χέρι. Λέεγεται ότι πριν 800 χρόνια εκεί υπήρχε ένας δράκος και έτρωγε τους ανθρώπους που τους έστελναν για τιμωρία εκεί. Αυτό κράτησε για 400 χρόνια, ώσπου ο Άγιος Ρηγίνος αποφάσισε να τον εξολοθρεύσει. Έφτασε στη θέση μεταξύ του Σταφύλου και Αμάραντου και αφού ο δράκος δεν μπορούσε να ξεφύγει πήδηξε από κάτω και σχίστηκε λετσι ο βράχος.
Ανηφόρα Πεντέλης
 
Η Πεντέλη είναι ένα από τα πιο μεγάλα μυστήρι στον ελλαδικό χώρο. Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι κάτοικοι και περαστικοί ακούν διάφορους ήχους και φώτα. Σε μια συγκεκριμένη ανηφόρα όταν αφήσεις το αμάξι αντί να κυλήσει, πάει προς τα μπρος.Το φαινόμενο αυτό έχει αποδωθεί σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δεν παύει να είναι ανατριχιαστικό.
Πυραμίδα
Λέγεται ότι είναι η πιο αρχαία πυραμίδα του κόσμου. Βρίσκεται στον Ταύγετο και αποτελεί σημείο αναφοράς συντεταγμένων αφού βρίσκεται σε νοητή ευθεία με τον Όλυμπο. Λέγεται ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα αφού έχει αφύσικο τέλειο σχήμα και η εμφανής οριζοντίωση της βάσης της και ότι το πέτρωμα και το χώμα αλλάζουν, σμιλεύονται και ισιώνουν και φτιάχνουν ένα ισόπλευρο  τρίγωνο. Οι θεωρίες αυτές θέλουν την πυραμίδα να είναι τεχνητό κατασκεύασμα που παραπέμπει σε αρχαίες τελετουργίες και πρόθεση ιερατική
Φραγκοκάστελο-Δροσουλήτες.
 
Πολλές φορές έχουν θεαθεί ανθρωπόμορφες σκιές,μαυροντυμένες να περπατανε πάνω σε άλογα, ρατώντας όπλα, από την Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπου προσ το Φραγκοκάστελο και μετά να χάνονται στη θάλασσα. Συνήθως, εμφανίζονται τέλος Μαίου και τις πρώτες του Ιουνίου.τις πρώτες πρωινές ώρεςο ένας πίσω από τον άλλον για περίπου δέκα λεπτά όταν υπάρχει άπνοια και πολλή υγρασία. Οι «Δροσουλίτες» λένε ότι είναι τα φαντάσματα από τους στρατιώτες του Χατζιμιχάλη Νταλιάνη για την υπεράσπιση του Φρουρίου τον Μάιο του 1828  που πέθαναν και τα πτώματά τους τα πήρε ο άνεμος.
Σπιναλόγγα
 
Το 1903, αγού είχαν φύγει και οι τελευταίοι κάτοικοι το νησί μετατράπηκε σε Λεπροκομείο προκειμένου να απομονώσουν τα άτομα τα οποία νοσησαν από τη λέπρα. Η απόφαση βγήκε στις 30 Μαίου το 1903, η Σπιναλόγκα να μετατραπεί σε σπίτι των λεπρών και αργότερα να γίνει Διεθνές Λεπροκομείο και να δέχεται αρρώστους από όλα τα μέρη της Ευρώπης. Τώρα δεν υπάρχει αυτό και λένε ότι ακούν ακόμα φωνές.
Δρακοτόσπιτα
 
Μεγαλιθικά κτίσματα τα οποία βρίσκονται στην Έυβοια, αβέβαιης χρονολόγησης και αγνώστων χτιστών. Βρίσκονται στην Κάρυστο,στους Στύρους και στην κορυφή της Όχης. Είναι δομημένα με τετραγωνικούς μακρόστενους  και λεπτούς λίθους, τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς να υπάρχουν κάποια υλικά να τα συνδέουν. Διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Αν και έχουν βρει σε κάποια ασημεία οστά ζώων, παραμένει ακόμα μυστήριο ποοιοι έχτισαν αυτές τισ κατοικίες και για ποιο λόγο.
Χωριό Ανάβατος.
 
Βρίσκεται στη δυτική ακτή της Χίου χτισμένο σε ένανα απότομο λόφο με απόκρημνες πλαγιές και προσβάσιμο από ένα σημείο. Λεγεται ότι χτίστηκε έτσι για την αποφυγή των πειρατικών επιδρομών. Εγκαταλείφθηκε ξαφνικά  χωρίς να ξέρουν τον λόγο αλλά η καλοδιατηρημένη μορφή του δίνει μια μοναδική εικόνα πόλης.
Βουλισμένο αλώνι
 
Ένα κομμάτι γης στην Κρήτη, τεραστίων διαστάσεων,φαίνεται σα να έχει βυθιστεί δημιουργώντας πανύψηλα, κάθετα τοιχώματα.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι απλά κατέρρευσε η οροφή από ένα σπήλαιο. Το όνομά του το πήρε από μία ιστορία. Υπήρχε, ένας γεωργός και είχε το αλώνι. Ανήμερα, του Προφήτη Ηλία, μαζί με τη γυναίκα και τη κόρη του πήγαν να αλωνίσουν που κανονικά δεν επιτρεπόταν. Η απιστί αυτή είχε σαν αποτέλεσμα  ο Άγιος να τους τιμωρήσει και να πέσει το αλώνι και να καταπιεί τους «άπιστους».Λέγεται ότι ακόμα και σήμερα ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία ακούγονται τριξίματα από τα άχυρα και το τραγούδι της κόρη του.


apospasma.gr