Η γυναίκα με τα γένια, η Κοντσίτα Βουρτς, η οποία συμμετείχε στη Eurovision με την Αυστρία, έγινε το νέο σύμβολο για τις τρανς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, η Κοντσίτα έρχεται να στείλει το δικό της μήνυμα για τη σεξουαλική απελευθέρωση και τη μοναδικότητα που κρύβει η διαφορετική προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Τα 12άρια που απέσπασε από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οφείλονταν στο τραγούδι-ύμνο στη διαφορετικότητα αλλά και στην ανεκτικότητα που δείχνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σε καθετί διαφορετικό. Αλλωστε, αυτό ήταν και το σύνθημα της αυστριακής τηλεόρασης, λίγο πριν να εμφανιστεί στη σκηνή η αμφιλεγόμενη Κοντσίτα: «Ενωμένοι στην Ανεκτικότητα».

Ετσι, η ημέρα μετά τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού βρήκε όλα τα διεμφυλικά άτομα ενωμένα να διατρανώνουν πως ήρθε η ώρα να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Η εμφανής «επανάσταση» των τρανς έχει φτάσει και στην Ελλάδα, αφού εδώ και χρόνια... πολεμάνε για τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, φέτος είναι και η πρώτη φορά που στην Ελλάδα -και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη- κατεβαίνει τρανς υποψήφια στις δημοτικές εκλογές. Η Κρίστυ Ταπαντσή είναι γραμματέας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Ατόμων Θεσσαλονίκης και υποψήφια με το συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη» του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

Η ίδια έχει σκοπό να διεκδικήσει μία θέση στον δήμο, προκειμένου να δείξει πως και οι τρανς μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι. «"Ανοιχτή Πόλη" για μένα σημαίνει ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και ελευθερία για όλους τους ανθρώπους», δηλώνει.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Η Μίνα Ορφανού, η οποία έγινε γνωστή από την ταινία «Στρέλλα», ήταν η πρώτη, πριν ακόμη και από την Κοντσίτα, που φωτογραφήθηκε με μουστάκι. «Παρίστανα τον Χίτλερ, γιατί έτσι ήθελα να εκδηλώσω την αντίδρασή μου κατά του φασισμού. Η Κοντσίτα, έχοντας γένια, ήθελε να δείξει πως δεν έχει σημασία η εικόνα. Ολα τα πλάσματα του Θεού είμαστε ίσα και δικαιούμαστε τις ίδιες ευκαιρίες», δηλώνει η γνωστή ηθοποιός στο «Secret». Και συνεχίζει: «Ολα τα δέντρα δεν είναι τα ίδια, όμως τα θαυμάζουμε εξίσου. Τι σημασία έχει τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του; Σκοπός είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο. Ολοι αξίζουμε αγάπη».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Ατόμων, Μαρίνα Γαλανού, καταγγέλλει πως στην Ελλάδα οι τρανς βιώνουν τον ρατσισμό και μάλιστα την πιο σκληρή του πλευρά. «Πριν από μερικούς μήνες περιέλουσαν σε ένα νυχτερινό σχολείο με βενζίνη μια τρανς και μάλιστα με τις ευλογίες του διευθυντή. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για το τι συμβαίνει. Φανταστείτε πόσα άλλα γίνονται καθημερινά. Τα διεμφυλικά άτομα γνωρίζουν τη βία και την απόρριψη», αναφέρει η κυρία Γαλανού.

''Οταν δεν έχεις κόμπλεξ, προχωράς"

Την άποψή της σχετικά με την Κοντσίτα εξέφρασε η Τζένη Χειλουδάκη, η οποία δήλωσε στο «Secret»: «Δεν μπορώ άλλο την υποκρισία. Εχει σχολιαστεί μόνο η εξωτερική της εμφάνιση, η σεξουαλική της προτίμηση και όχι η καταπληκτική φωνή της. Αίσχος! Εχω γράψει στο facebook την άποψή μου σχετικά με τη νίκη της Κοντσίτα». Η κυρία Χειλουδάκη μεταξύ άλλων έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό: «Ενα παιδί με γκλίτερ, ψεύτικο βυζί και μούσι σάς έμαθε σε ένα βράδυ πράγματα που δεν σας δίδαξε ολάκερη η ζωή σας». Οσον αφορά στην υποψηφιότητα της κυρίας Ταπαντσή, λέει σχετικά: «Δεν βλέπω πού είναι το περίεργο. Οταν δεν έχεις κόμπλεξ με τον εαυτό σου, προχωράς κανονικά». Η κυρία Χειλουδάκη είναι από τις πρώτες τρανς που κατάφερε για πολλά χρόνια να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των media.


 εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ