______

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μέρκελ - Λαγκάρντ για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Κομβικής σημασίας για τις λύσεις που θα υιοθετηθούν αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί όσον αφορά τις αναμενόμενες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους είναι το ραντεβού μεταξύ της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή 2 Μαΐου, στην Ουάσιγκτον.

Στη συνάντηση θα εξεταστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει το θέμα λήψης μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι τον Νοέμβριο του 2012.

Η συνάντηση πραγματοποιείται τρεις μόλις ημέρες πριν από το Eurogroup της 5ης Μαΐου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναμένεται να δώσει πολιτική εντολή στο EuroWorking Group για τον προσδιορισμό των μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος.

Το ΔΝΤ έχει κατ' επανάληψη ζητήσει να ληφθούν δραστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και το «κούρεμα» των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης. Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκρίνει την επιμήκυνση της λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια και τη μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά.

Υπολογίζεται πως τα δύο αυτά μέτρα θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά 5 με 6 δισ. ευρώ ετησίως

Με το EuroWorking Group να αναλαμβάνει δράση κοστολογώντας κάθε πιθανό «εργαλείο» μείωσης του χρέους οι διαπραγματεύσεις θα ενταθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup του Ιουνίου και αναμένεται να πάρουν ολοκληρωμένη μορφή με την έναρξη της επόμενης αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα, εντός του καλοκαιριού.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...