Σοβαρά προβλήματα στην όραση μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα η υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η συνεχής χρήση των κινητών τηλεφώνων, η οποία αυξάνεται όλο και περισσότερο, ενισχύει τον κίνδυνο προσβολής από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μάλιστα, ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν γίνεται μεγάλη χρήση και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι οι υπολογιστές, τα tablet pc, οι τηλεοράσεις κτλ.
Ο κίνδυνος προκαλείται από το φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές, το οποίο επηρεάζει τους οφθαλμούς ακόμη και στο πίσω μέρος τους. «Το φως αυτό είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο και τοξικό για τα μάτια. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται τόσο από την έκθεση σ’ αυτό, όσο και από το γεγονός ότι τα μάτια των χρηστών δεν ανοιγοκλείνουν συχνά όταν κοιτούν αυτές τις συσκευές, τις οποίες μάλιστα κρατούν πολύ κοντά τους», είπε στο BBC ο οφθαλμίατρος Andy Hepworth.
 Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή κυρίως στους νέους, καθώς σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων, οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών τσεκάρουν το κινητό τους 32 φορές τη μέρα.
Σε ό,τι αφορά τους ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο περνούν περίπου επτά ώρες τη μέρα κοιτάζοντας μια οθόνη, ενώ όταν βρίσκονται μακριά από το κινητό τους το 50% από αυτούς αισθάνεται άγχος.


apospasma.gr