Ανθρωποδερμική τεχνική ονομάζεται αυτή η συνήθεια του 17ου αιώνα και συνίσταται σε βιβλιοδεσία με ανθρώπινο υλικό.
Η ιστορία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από το περιοδικό των φοιτητών Harvard Crimson, το 2006 αλλά δεν έδειξε κανείς ενδιαφέρον. Ωστόσο, το άρθρο ήρθε ξανά στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες από το σάιτ Reddit και προκάλεσε διεθνή σάλο.
Το ένα από τα τρία βιβλία, το Practicarum quaestionum circa leges regias, δέθηκε με δέρμα ανθρώπου που γδάρθηκε ζωντανός το 1632. Ο συγγραφέας του βιβλίου γράφει μάλιστα στον πρόλογο ότι το εξώφυλλο έγινε για memento mori, εις ανάμνησιν νεκρού. Ο υπεύθυνος των σπάνιων χειρογράφων του Χάρβαρντ Ντέιβιντ Φέρις εξηγεί στο φοιτητικό περιοδικό ότι «το εξώφυλλο έγινε ως δείγμα τιμής, όπως τα δαχτυλίδια και τα κοσμήματα που γίνονταν από μαλλιά νεκρών τον 19ο αιώνα. Αυτά μας φαίνονται μακάβρια σήμερα αλλά εκείνη την εποχή ήταν ένας τρόπος για να τιμήσουν την μνήμη των νεκρών».
Ενα άλλο βιβλίο το «Des destinées de l'âme» του Αρσέν Ουσέ αποτελεί μια συλλογή άρθρων από τα γαλλικά για την ανθρώπινη ψυχή και το δέρμα του εξωφύλλου ελήφθη από μια ανώνυμη ασθενή ψυχιατρικού ασύλου που πέθανε από αποπληξία. Το τρίτο βιβλίο είναι η μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβίδιου.
Βιβλία με παρόμοιο δέσιμο βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Penn της Πενσυλβάνια.
Οι υπεύθυνοι του Χάρβαρντ προτίμησαν να κρατήσουν αυτή την ιστορία κρυφή. Τα βιβλία έχουν ελεύθερη πρόσβαση και μπορεί όποιος θέλει να τα δει. Αυτή τη στιγμή, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε στα ΜΜΕ, γίνεται εξέταση DNA για να αποδειχθεί αν υπάρχουν κι άλλα βιβλία με ανθρώπινο δέρμα στα ντουλάπια του Χάρβαρντ. Πηγή Le Figaro
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!