ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30΄
ΑΝΑΜΟΝΗ: 10΄
ΚΟΣΤΟΣ: € 2,60 η μερίδα
Υλικά
4 μικρά χωριάτικα καρβελάκια
160 γρ. κασέρι, τριμμένο
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
½ λευκό λάχανο, λεπτοκομμένο
1 καρότο, τριμμένο
½ πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
½ κ.γ. καυτερή πάπρικα
3 κ.σ. ξίδι
1 κ.γ. σουμάκ (βλ. χρήσιμος οδηγός: τι&πως)
4 κ.σ. μουστάρδα
8 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
4 χωριάτικα λουκάνικα ατομικά (100-110 γρ. το καθένα) ή 1-2 μεγάλα κομμένα
3 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
1 πράσινη πιπεριά, σε λωρίδες
1 κίτρινη πιπεριά, σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κονσέρβες ντομάτες κονκασέ (800 γρ.)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα), ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ: Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάχανο, το καρότο και την πιπεριά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τις πάπρικες, το ξίδι και το σουμάκ και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού. Αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 10 λεπτά. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στραγγίζουμε το μείγμα των λαχανικών από τα υγρά που έχουν προκύψει μετά το μαρινάρισμα αφαιρώντας τα από το μπολ με μια τρυπητή κουτάλα και ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας πολύ καλά με μεγάλο κουτάλι.
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ: Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα λουκάνικα. Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μισοψηθούν και να αποβάλουν τα λίπη τους. Βάζουμε τα λουκάνικα σε ένα πιάτο και στο ίδιο σκεύος, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ανακατεύουμε.
ΣΥΝΘΕΣΗ: Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση (όπως όταν φτιάχνουμε σάντουιτς) και τα γεμίζουμε τοποθετώντας πρώτα τη σαλάτα, την οποία μοιράζουμε σε ίσες ποσότητες, κατόπιν τα λουκάνικα (1 στο κάθε ψωμάκι) με 1-2 κ.σ. από τη σάλτσα τους και το κασέρι. Σερβίρονται ζεστά.
Tip: Για περισσότερη νοστιμιά και καλύτερη εμφάνιση, φτιάξτε τα ψωμάκια αμέσως μόλις μαγειρέψετε τα λουκάνικα με τη σάλτσα, και είναι ακόμη καυτά, έτσι ώστε το κασέρι που θα προσθέσετε να λιώσει.
Αρμονία κρασιού: Οι νόστιμες συνταγές του «φαγητού του δρόμου», στη σπιτική εκδοχή τους, μας αφήνουν αρκετά περιθώρια να διαλέξουμε την οινική ή άλλη συντροφιά τους, χωρίς το άγχος της αναζήτησης της απόλυτης γευστικής αρμονίας. Ένα δροσιστικό ξηρό κρασί, όσο πιο ξηρό γίνεται, βασισμένο στο Ξινόμαυρο, με διακριτικά αρώματα στη μύτη και όγκο στο στόμα, όπως για παράδειγμα το Κτήμα Λίγας Ροζέ, από την Πέλλα, θα ήταν η πρώτη μας επιλογή. Όμως, δεν θα λέγαμε όχι σε ένα ελαφρύ, ζωηρό κόκκινο, τύπου nouveau, όπως αυτό της εταιρείας Μπουτάρη, ή ακόμη και σε μια καλοφτιαγμένη μπίρα Pils, όπως η Amstel Premium. Α.N.A.
alatikaipiperi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!