Με παίκτες του "Big Brother" θα μοιάζουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς η εφορία μπαίνει για τα καλά στα σπίτια και πιο συγκεκριμένα στα … πορτοφόλια, τους λογαριασμούς, τα κινητά και τις καταθέσεις τους!
Το υπουργείο Οικονομικών με την βοήθεια των τραπεζών, των ΔΕΚΟ και διαφόρων άλλων επιχειρήσεων θα γνωρίζει σύντομα συγκεκριμένες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμές μέσω καρτών, καταναλωτικές μας συνήθειες, κάθε δαπάνη διαβίωσης ακόμη και τα ποσά που ξοδεύουμε για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, αλλά και πληρωμές για ασφαλιστικά συμβόλαια. Το «μάτι» του Μεγάλου Αδελφού που θα λέγεται ΕΦΟΡΙΑ θα βλέπει και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ιατρικές πράξεις και το είδος της χειρουργικής επέμβασης που έχουμε κάνει.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι,το «φακέλωμα» των Ελλήνων φορολογουμένων, ώστε να προσδιορίζεται με ακρίβεια το φορολογητέο εισόδημά τους, αλλά και να αποκαλύπτονται κρυφά και αδήλωτα εισοδήματα.
Με απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές, εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα πλαστικής χειρουργικής, πανεπιστήμια, κολέγια, σχολές, σχολεία, εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης θα πρέπει να αποστείλουν λεπτομερή και ονομαστικά στοιχεία για τους πελάτες τους με πλήρη καταγραφή των δαπανών που πραγματοποίησαν το 2013.
Οι τράπεζες εκτός από τα στοιχεία που αφορούν τόκους καταθέσεων, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών πάνω από ένα όριο, δάνεια, επιταγές, πληρωμές με κάρτες, εμβάσματα θα πρέπει να αποστείλουν καταστάσεις για όλες τις συναλλαγές ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Ποιοι είναι αυτοί:
-Ελεύθεροι επαγγελματίες, που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά συνολικών εισοδημάτων τους άνω των 200.000 ευρώ.
-Νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος υπερέβησαν το ποσό των 300.000 ευρώ.
Τα ευαίσθητα δεδομένα που θα σταλούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα διατηρηθούν στην κυριότητα του υπουργείου Οικονομικών για έξι ολόκληρα χρόνια. Με τα στοιχεία αυτά θα εμπλουτιστεί το Περιουσιολόγιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα τα δεδομένα θα βοηθήσουν στους φορολογικούς έλεγχους και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής .
Τι στοιχεία θα στείλουν οι τράπεζες:
Ποσά τόκων: Το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν οι δικαιούχοι κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων/συνδικαιούχων, όπως όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ και ημερολογιακό έτος αναφοράς. Μεταξύ των στοιχείων που θα διαβιβαστούν μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014 είναι:
• Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού,
• ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων, ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου,
• Αριθμός λογαριασμού,
• Ποσά πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos.
Λογαριασμοί που εμφανίζουν συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης και πίστωσης άνω των 50.000 ευρώ. Θα αποσταλούν μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:
• Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού,
• ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων, ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. Διαβατηρίου,
• Αριθμός λογαριασμού,
• Ποσά συνολικής χρέωσης και πίστωσης.
Ποσό Τραπεζικές καταθέσεις με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ. Διαβιβάζονται τα εξής:
• Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων,
• ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων, ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. Διαβατηρίου,
• Αξία χαρτοφυλακίου αρχής και τέλους χρήσης.
Κάθε μήνα στοιχεία για εμβάσματα και κάρτες :
• Στοιχεία για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέσω καρτών πληρωμών οι οποίες έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, από πιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας.
• Στοιχεία για μεταφορές πιστώσεων, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) με σκοπό τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.
• Στοιχεία για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, με τη χρήση καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κ.λπ.), μεταξύ συμβεβλημένων με τις τράπεζες επιχειρήσεων και των καταναλωτών-πελατών τους. Αποστέλλονται: ΑΦΜ επιχείρησης, επωνυμία επιχείρησης, διακριτικός τίτλος επιχείρησης, πλήθος συναλλαγών και αξία συναλλαγών καρτών.
Πληροφορίες -ΦΩΤΟ imerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!