______

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Απαισιόδοξη για το μέλλον της η γαλλική νεολαία

ΠΑΡΙΣΙ. Σκοτεινή εικόνα για το μέλλον τους έχουν οι νέοι στη Γαλλία, όπως έδειξε μεγάλη έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου France Televisions σε νέους 18 έως 34 ετών.

«Θύματα θυσίας» και «χαμένη γενιά» δεν είναι παρά δύο από τους χαρακτηρισμούς που επιλέγουν οι νέοι στη Γαλλία για να περιγράψουν τη γενιά τους.

Τα 21 εκατομμύρια απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, που μοιράστηκε σε 210.000 νέους, προσφέρουν σπάνια εικόνα στον ψυχισμό της γαλλικής νεολαίας.

Ερωτηθέντες για τις προσωπικές μελλοντικές τους προοπτικές, οι νέοι Γάλλοι εμφανίζονται αισιόδοξοι. Σε ότι αφορά, όμως, τις προοπτικές της γενιάς τους, οι λέξεις-κλειδιά είναι «θύματα», «χαμένοι», «απογοητευμένοι».

Μόλις 25% των 18-25 ετών πιστεύουν ότι η ζωή τους θα είναι καλύτερη από αυτή των γονιών τους. 45% πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη και 29% ότι θα είναι παρόμοια. 33% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως δεν θα γνωρίσουν τίποτε άλλο πέρα από την κρίση. «Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλά και δείχνουν πόσο έχουν επηρεασθεί οι νέοι από τη ρητορική για την κρίση», λέει η κοινωνιολόγος Καμίγ Πενί, μία εκ των συντακτών του ερωτηματολογίου, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οι απαντήσεις αυτές διαλύουν τον μύθο της αξιοκρατικής κοινωνίας. 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η γαλλική κοινωνία δεν τους προσφέρει τα αναγκαία εφόδια για να προοδεύσουν. Το ποσοστό αυτό ήταν της τάξεως του 53% το 2006.

Ιδιαίτερα αυστηροί εμφανίζονται οι νέοι σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, το οποίο χαρακτηρίζουν αναξιοκρατικό και απαρχαιωμένο. Ανάλογη άποψη έχουν, όμως, και για την αγορά εργασίας. «Η σημερινή νέα γενιά είναι υπεύθυνη, συνειδητοποιημένη, απαλλαγμένη από ψευδαισθήσεις και πεπεισμένη πως τα εργαλεία της κοινωνικής κινητικότητας δεν λειτουργούν», λέει η κ. Πενί.

75% των νέων δήλωσαν ότι θα ήταν έτοιμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό, ενώ 24% από αυτούς δηλώνουν αηδιασμένοι από τη γαλλική κοινωνία.

Μόνο η οικογένεια προκαλεί καθολικά θετικές γνώμες: 53% των νέων Γάλλων ομολογούν ότι εξασφαλίζουν γονεϊκή οικονομική βοήθεια, ενώ 89% δηλώνουν ότι απολαμβάνουν της αμέριστης στήριξης των γονέων τους. Παρότι, όμως, οι παραδοσιακές πατριαρχικές δομές έχουν υποχωρήσει, επιτρέποντας στους νέους να νιώθουν πιο κοντά στους γονείς τους, το 50% από αυτούς κατηγορεί την προηγούμενη γενιά για τα σημερινά δεινά.

Σημαντική αποστασιοποίηση από τα πολιτικά πράγματα διαπιστώνει η μελέτη, με 46% των νέων να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν πολιτικό, άνδρα ή γυναίκα. Ακόμη περισσότεροι (60%) δηλώνουν την καχυποψία τους για τους θρησκευτικούς θεσμούς, ενώ το 40% λέει ότι δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ.

70% των νέων στη Γαλλία θεωρούν ότι η μετανάστευση είναι ωφέλιμη, αν και η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν απουσιάζουν από τις τάξεις τους. «Μία σημαντική μειοψηφία εμμένει σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές τάσεις και νιώθει να προσελκύεται από το Εθνικό Μέτωπο», τονίζει η κ. Πενί.

«Ωρολογιακή βόμβα»


Πραγματική ωρολογιακή βόμβα θεωρούν, όμως, οι συντάκτες της μελέτης την «επαναστατική δυναμική» που αποπνέουν οι απαντήσεις. «Η γενιά αυτή θέλει να πάρει αμέσως τη θέση που της αξίζει δίπλα στην προηγούμενη γενιά. Δεν επιθυμεί να ανατρέψει την τάξη, αλλά βρίσκει συστηματικά κλειστές όλες τις πόρτες και στέλνει έτσι σαφή προειδοποίηση», καταλήγει η έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...