______

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Σώσε το σπίτι σου απ’ τον πλειστηριασμό, όσο προλαβαίνεις (Χρήσιμες οδηγίες στους δανειολήπτες)

​Λήγει σήμερα, Παρασκευή, η προθεσμία για χιλιάδες δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας τους και μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση κατά των πλειστηριασμών.
Την ώρα που τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 70 δισ. και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες, Πέμπτη, ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος, το ένα στα τέσσερα στεγαστικά είναι «κόκκινο», πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέας παράτασης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ζανιάς, πάντως, τόνισε ότι η σημερινή προθεσμία είναι καταληκτική μόνο για εκείνους είχαν στα χέρια τους εντολές πληρωμών και πως για όσους από εδώ και πέρα λάβουν μια τέτοια εντολή, ο χρόνος θα αρχίζει να μετρά από τότε και θα έχουν μπροστά τους 2 μήνες για να προστατεύσουν και εκείνοι την κύρια κατοικία τους.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι δανειολήπτες που έχουν ήδη κατασχετήρια στα χέρια τους είναι περίπου 25.000 και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι σήμερα το πρωί στα γκισέ των τραπεζών είχαν προσέλθει περίπου 16.000 εξ αυτών, αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από τις προβλέψεις που μιλούσαν για 8.000 έως 10.000.
Το ΥΠΑΝ εκφράζει ικανοποίηση για το νούμερο αυτό, εκτιμώντας ότι ο νόμος λειτούργησε, καθώς οι εν λόγω δανειολήπτες είχαν σταματήσει να πληρώνουν.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβεας συμβουλεύει τους δανειολήπτες να μην αποχωρούν από τα υποκαταστήματα των τραπεζών αν δεν γίνει δεκτή η αίτησή τους, ακόμη κι αν οι τράπεζες ζητούν επιπλέον στοιχεία, να φροντίζουν μάλιστα να παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου.
Στο μεταξύ, η συζήτηση για την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς που εξελίχθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 φαίνεται πως έστειλε χιλιάδες πολίτες στα Ειρηνοδικεία της χώρας προκειμένου να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη και να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.


Δείτε επίσης:ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Δείτε βήμα βήμα τι πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε το σπίτι σας

Ο «σώζον … οίκον σωθήτο», καθώς μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, θα παραλαμβάνουν οι τράπεζες τις υπεύθυνες δηλώσεις των οφειλετών για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό. Αυτό επισημαίνει με έγγραφο του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς .
Η προστασία υπάρχει εφόσον το ακίνητο έχει αντικειμενική αξία κάτω από 200.000 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έχει αξία κάτω από 270.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 35.000 ευρώ και εφόσον πραγματοποιούνται ορισμένες ελάχιστες καταβολές σε όλους τους δανειστές.
Στην προστατευτική ρύθμιση υπάγονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, άγρότες.
Επίσης η αναστολή πλειστηριασμών αφορά:
-οφειλές προς τράπεζες (στεγαστικά/επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια, επιχειρηματικά, πιστωτικές κάρτες κτλ.)
-οφειλές προς ιδιώτες και εταιρείες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εφόσον δεν πρόκειται τις παρακάτω εξαιρέσεις
-ΔΕΝ αφορά χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία
Με μια υπεύθυνη δήλωση, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να σώσουν το σπίτι τους (τουλάχιστον για φέτος) από τον πλειστηριασμό. Σημειώνεται ότι όσοι θελήσουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να κρατήσουν τα αποδεικτικά της κατάθεσης.
Η δήλωση με τα στοιχεία του οφειλέτη υποβάλλεται είτε αυτοπροσώπως στις τράπεζες, είτε ταχυδρομικώς, αλλά και με φαξ και email .
Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν ικανοποιήσουν το αίτημα τους;
-Πρέπει να μαζέψουν όλα τα στοιχεία του τραπεζικού καταστήματος από το που βρίσκεται η τράπεζα μέχρι το όνομα του υπαλλήλου και να κάνουν καταγγελία στην διεύθυνση  www.1520.gr είτε στο τηλέφωνο 1520

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...