______

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ερευνητές ανακάλυψαν 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σε γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 3 μήνες αντισυλληπτικά χάπια.

Ωστόσο τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να σταματήσουν τη χρήση των χαπιών, δήλωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 305 γυναικών ηλικίας 14 έως 48 ετών, που είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας ή κλινικά απομονωμένο σύνδρομο, μεταξύ του 2008 και του 2011. Εξέτασαν επίσης τη χρήση αντισυλληπτικών μέχρι 3 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Συνολικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σε γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 3 μήνες αντισυλληπτικά έναντι ομάδας ελέγχου 3.050 γυναικών που δεν έπασχαν από τη νόσο.

Ανακάλυψαν ότι το 29,2% των γυναικών με τη νόσο χρησιμοποίησε αντισυλληπτικά πριν τη διάγνωση, ενώ το 23% των γυναικών στην ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησε τα χάπια- στοιχείο που δείχνει αυξημένο κίνδυνο με υψηλότερη χρήση των χαπιών, εξηγεί η ερευνήτρια Dr. Kerstin Hellwig, του Kaiser Permanente Southern California.

Επιπλέον, για γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν πια αντισυλληπτικά χάπια αλλά είχαν λάβει για κάποια περίοδο 3 χρόνια πριν τη διάγνωση υπήρχε επίσης ελαφρά αυξημένος κίνδυνος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών δεν είναι επιβεβαιωμένη αιτία για σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά βλέπουν ότι υπάρχει σχέση.
Η Hellwig δήλωσε ότι δεν είναι σαφής ο ρόλος των ορμονών στην εμφάνιση της νόσου αλλά υπογράμμισε ότι στις γυναίκες, η νόσος εμφανίζεται 2 έως 3 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άντρες.

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...