______

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Τα ετερώνυμα έλκονται… Ή μήπως όχι;

Μήπως ο φόβος της απόρριψης σε αγχώνει;
Το άγχος που δημιουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις είναι γνωστό ότι δυσχεραίνει την πνευματική ευημερία, ωστόσο μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ο φόβος της απόρριψης και η ανησυχία ότι κάποιος δε μας αγαπάει αρκετά μπορούν να λειτουργήσουν σαν χρόνιοι στρεσογόνοι παράγοντες που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 85 ζευγαριών που ήταν παντρεμένα περίπου 12 χρόνια, οι επιστήμονες εξέτασε τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων, αλλά και δείγματα αίματος και σάλιου. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης που συνδέεται με το άγχος) ήταν κατά 11% υψηλότερα στους ανθρώπους με υψηλότερα επίπεδα άγχους και ανασφάλειας μέσα στις σχέσεις, ενώ παρατηρήθηκαν μειωμένα κύτταρα που διατηρούν την άμυνα του οργανισμού μας ακμαία.
Το επίπεδο άγχους στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται από τη στοργή που ο καθένας βίωσε κατά την παιδική τους ηλικία, ωστόσο η επίδρασή του έχει αντίκτυπο στις σχέσεις ενός ατόμου κατά την ενήλικη ζωή του. 
Οι περισσότεροι άνθρωποι περιορίζονται στο να έχουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο άγχους κατά τη διάρκεια των «σκαμπανεβασμάτων» στη σχέση τους. Όσοι έχουν υψηλό επίπεδο ανάγκης για στοργή είναι υπερευαίσθητοι σε σημάδια που δείχνουν ότι ένας άνθρωπος με τον οποίο είναι στενά δεμένοι πρόκειται να τους εγκαταλείψει. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να ψάχνουν για επιβεβαίωση και να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των άλλων με αρνητικό τρόπο.
Παρά το γεγονός ότι στην έρευνα φάνηκε ότι οι γυναίκες ήταν πιο συχνά αγχωμένες για τις σχέσεις τους, ωστόσο το επίπεδο των ορμονών άγχους ήταν το ίδιο υψηλό για τους άνδρες και τις γυναίκες που το βίωναν. Από παλαιότερες έρευνες ήταν ήδη γνωστό ότι το άγχος για τις σχέσεις έχει αρνητική επίδραση πάνω στην υγεία του οργανισμού μας, όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αποδειχθεί με ποιο τρόπο συμβαίνει αυτό. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, το 20% του πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία των αγχωμένων με τις σχέσεις, ενώ το 25% στην κατηγορία αυτών που αποφεύγουν να δεθούν με τους ανθρώπους, από φόβο μήπως χάσουν την αυτονομία τους.  

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ετερώνυμα αρχικά έλκονται, όμως μπορεί να αντιμετωπίσουν εμπόδια στη σχέση τους αν γίνει πιο έντονη η επιθυμία του ενός εκ των δύο να συνδεθεί πιο στενά με τον άλλο. Για παράδειγμα, ένας αγχωμένος και ανασφαλής άνθρωπος μπορεί να πιέζει ώστε να επιτύχει περισσότερη στοργή και προσοχή. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να απομακρύνει ακόμη περισσότερο έναν εντελώς αντίθετο χαρακτήρα, κάτι που με τη σειρά του θα αγχώσει ακόμη περισσότερο τον ήδη ανασφαλή σύντροφο.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να νιώθει ανασφαλής συναισθηματικά τώρα, δε σημαίνει ότι θα το νιώθει για πάντα. Ακόμη και μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μέσα στην εκάστοτε σχέση ο άνθρωπος νιώθει διαφορετικά. Μπορεί σε μια σχέση να νιώθει ανασφαλής και στην επόμενη να νιώθει ασφαλής, ανάλογα με το τι αποπνέει ο σύντροφός του.
Άρα είναι καλό να επιλέγουμε κάποιο σύντροφο που να μας δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας. Αν είναι στοργικός και εκδηλωτικός σύντροφος και είναι παρόν όταν τον χρειάζεσαι, τότε είναι σίγουρα αυτό που ψάχνεις και αυτό που χρειάζεσαι για να βρεις την ισορροπία που αναζητάς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...