O Silvio Berlusconi έχασε το πολιτικό του στοίχημα - κι αυτή είναι καλή είδηση για την Ιταλία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο μεγιστάνας των μίντια και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας άφησε άναυδο τον κόσμο όταν ανακοίνωσε ότι τραβάει το χαλί από τα πόδια της κυβέρνησης συνασπισμού του Enrico Letta.
Αυτήν τη φορά, όμως, δεν υπολόγισε σωστά. Όταν ο Ε. Letta ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, χθες, κάποιοι διαφωνούντες του κεντροδεξιού κόμματος του S. Berlusconi -που φέρει το φανταχτερό όνομα Λαός της Ελευθερίας- επέλεξαν να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό, αψηφώντας τον ηγέτη τους. Ο S. Berlusconi υποχρεώθηκε σε μια σπάνια και εξευτελιστική υποχώρηση, αναιρώντας το αποτυχημένο αίτημά του για πρόωρες εκλογές.
Η στροφή αυτή 180 μοιρών οπωσδήποτε είναι το χαμηλότερο σημείο σε μια πολιτική καριέρα που χαρακτηρίζεται από επιδεικτικές εκδηλώσεις και διενέξεις. Από τη δεκαετία του 1990, il Cavaliere υπήρξε ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της ιταλικής κεντροδεξιάς. Παρά το αναποτελεσματικό παρελθόν του στη διακυβέρνηση και τη σειρά από δικαστικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, είχε επιβάλει την απόλυτη πίστη στον... στρατό του. Οι διαφωνούντες πρώτα καίγονταν από τη μιντιακή μηχανή του και μετά έπεφταν στην αφάνεια. Για πρώτη φορά σε 20 χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος ανακάλυψε ότι υπάρχουν όρια στο χάρισμα και στον πλούτο.
Βεβαίως, ο ίδιος μπορεί να πλανάται πιστεύοντας ότι η υποχώρηση της τελευταίας στιγμής που έκανε σημαίνει ότι διατηρεί δικαιώματα βέτο στην κυβέρνηση. Όμως τα μάγια λύθηκαν και το κόμμα του παραπαίει. Μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα στηρίξει την κυβέρνηση ίσως δημιουργηθεί. Ο Angelino Alfano, ο πρώην διαφαινόμενος διάδοχος του S. Berlusconi, που καθοδήγησε τη... στάση, μπορεί να συμμετάσχει. Αν το σχίσμα βαθύνει, το κόμμα του Berlusconi δεν θα έχει πλέον αρκετές έδρες να ρίξει τον Letta.
Πολύ σημαντικό είναι ότι ίσως βλέπουμε την τελευταία αυλαία για τον Καβαλιέρε. Αυτήν την εβδομάδα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον απορρίψει από τη Γερουσία, μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη. Μέσα στον μήνα θα εκδοθεί η απόφαση έφεσης, που προβλέπεται να του απαγορεύσει την ανάληψη δημόσιου αξιώματος. Στα 77 του, ο άνδρας που κάποτε ο ιατρός του χαρακτήρισε «τεχνικώς σχεδόν αθάνατο» δεν έχει πλέον τον χρόνο με το μέρος του.
Η ταπείνωσή του θα προσφέρει στην Ιταλία μια ανακούφιση που έχει μεγάλη ανάγκη. Μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Letta την περασμένη άνοιξη, αποδείχθηκε αναξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος. Εξαιτίας των «εντολών» του ήταν σχεδόν αδύνατον για τον Ε. Letta να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Η πολιτική αστάθεια έχει επίσης ανεβάσει υψηλότερα τα επιτόκια στα κρατικά ιταλικά ομόλογα. Καθώς η κρίση εκτονώνεται, τα επιτόκια έχουν αρχίσει να πέφτουν.
Ο γλυκομίλητος Ε. Letta είναι ο ξεκάθαρος νικητής της πολιτικής διαμάχης στη Ρώμη. Η ομιλία του στο κοινοβούλιο ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να πείσει τους μετριοπαθείς της κεντροδεξιάς να πηδήξουν από το βυθιζόμενο πλοίο του Λαού της Ελευθερίας. Οι μεσολαβητικές του δυνατότητες έχουν σαφώς υπηρετήσει καλά τους σκοπούς του και τη χώρα του.
Ο Ε. Letta τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο για να επανεκκινήσει την κυβέρνησή του. Σήμερα έχει το πάνω χέρι. Οι διαφωνούντες της Δεξιάς δεν δείχνουν ενδιαφέρον για πρόωρες εκλογές. Στην Αριστερά οι Δημοκράτες, το κόμμα του Letta, ασχολούνται με τον αγώνα ηγεσίας του Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι δείχνουν να θέλουν τη συνέχιση της κυβέρνησης.
Οι προτεραιότητες είναι γνωστές και αναγνωρισμένες από τον Ε. Letta. Η ιταλική οικονομία πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Οι πολιτικοί μπορούν να βοηθήσουν μειώνοντας τους υψηλούς εργοδοτικούς φόρους και αποζημιώνοντας με μείωση των δημόσιων δαπανών. Αυτό θα βοηθήσει να σηκωθεί η οικονομία από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τα κόμματα να εγκρίνουν νέο εκλογικό νόμο. Όπως έδειξαν οι ατελέσφορες εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, το ισχύον μπερδεμένο σύστημα είναι συνταγή για αστάθεια.
Βεβαίως, ο Ε. Letta ίσως ανακαλύψει ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν δεν ενδιαφέρονται να περάσουν ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν. Η ημιπαράλυση του πολιτικού συστήματος, που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αρνητική επιρροή του S. Berlusconi, πρέπει να τελειώνει.
*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!