Ελεύθερη πτώση εξακολουθεί να καταγράφει ο κλάδος της οικοδομής στη χώρα μας και ειδικότερα στο Αγρίνιο όπου τα στοιχεία είναι...πλέον απογοητευτικά.
Αυτή την στιγμή στην πόλη εκτελούνται εργασίες σε μόλις 3 οικοδομές, ενώ 10 παραμένουν ημιτελής, την στιγμή που την αντίστοιχη περίοδο πριν από μια τετραετία εκτελούνταν τουλάχιστον 30 οικοδομές.
Οι επιπτώσεις της κρίσης, της πολιτικής αβεβαιότητας και της κυβερνητικής αστάθειας έχουν σοβαρό αντίκτυπο, με την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και την αύξηση της φορολογίας, να καταστούν την απόκτηση ακινήτων μία μη ελκυστική επιλογή.
"Δεν πωλείται ακίνητο αυτή την περίοδο ακόμη και αν ρίξουμε την τιμή πώλησης στα όρια του κόστους ή ακόμα και κάτω από αυτήν", υπογραμμίζει στο cityVoice.gr, έμπειρος κατασκευαστής, ενώ όπως προσθέτει οι περισσότεροι από τους εν δυνάμει αγοραστές οι οποίοι καταθέσαν χαρτιά στον ΟΕΚ ή σε κάποια τράπεζα για στεγαστικό δάνειο, αν και έχουν τις προϋποθέσεις περιμένουν τις διαδικασίες έγκρισης τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που προτείνουν στον κατασκευαστή έως ότου βρεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης, να μισθώσουν το ακίνητο και μετά να προχωρήσουν στην αγορά.
Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται οι οικοδόμοι του Αγρινίου, καθώς η καθίζηση που παρατηρείται στον χώρο της οικοδομής τους οδηγεί στην ανεργία.Άνθρωποι του μεροκάματου που μετρούν 60 και πλέον χρόνια στην πλάτη τους, δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, ενώ οι νεότεροι, πεπεισμένοι ότι οι...καλές εποχές δεν ξαναγυρνούν, στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα ή αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό.
Στην χειρότερη θέση βρίσκονται οι τεχνίτες οι οποίοι επηρεασμένοι από τον "οικοδομικό οργασμό" που παρατηρούνταν στην περιοχή τοποθέτησαν όποιο κεφάλαιο είχαν αποκτήσει από την εργασία τους, βρήκαν πρόσβαση στις τράπεζες, και προσχώρησαν στον κλάδο, αλλάζοντας ρόλο από αυτό του τεχνίτη σε αυτό του κατασκευαστή-επιχειρηματία.
Το εγχείρημα τους συνέπεσε στην κρίση, την κάμψη τη ζήτησης, την απόσυρση των τραπεζών από την οικονομία των ακινήτων, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται φορτωμένοι με τραπεζικά χρέη, φορολογικές υποχρεώσεις και αδιάθετα διαμερίσματα και εκεί δηλαδή που σήμερα η "μόνη" απώλεια θα ήταν τα χαμένα μεροκάματα από την κρίση, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απαιτήσεις των τραπεζών, της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.
Παράλληλα δεν είχαν ούτε την εμπειρία πώλησης ούτε το δίκτυο πελατών που θα είχε ένας έμπειρος κατασκευαστής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!