______

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Κινέζα επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε θάνατο για υπεξαίρεση 81 εκατ. ευρώ

Κινέζα επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε θάνατο για εξαπάτηση επενδυτών και την υπεξαίρεση ποσού 81 εκατ. ευρώ, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, καθώς οι αρχές... εντείνουν τις προσπάθειες να πατάξουν την παραοικονομία και ιδίως τις σκιώδεις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Η Λιν Χαϊγιάν, 39 ετών, η οποία ζει στην Ουένζιου, στην επαρχία Ζιετζιάνγκ, στην ανατολική Κίνα, προπύργιο της κινεζικής ιδιωτικής οικονομίας, παραδέχθηκε την ενοχή της για την διασπάθιση χρημάτων που είχε δανειστεί κρυφά, συνολικού ύψους 640 εκατ. γιούαν (81 εκατ. ευρώ) από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Meiri Jingji Xinwen.

Στην Ουένζιου, τα κρυφά δάνεια αποτελούν τρεχούμενο χρήμα. Το 2011, η πόλη είχε πληγεί από σοβαρή κρίση έλλειψης πιστώσεων που είχε εξωθήσει επιχειρηματίες να αυτοκτονήσουν και άλλους να εξαφανιστούν για να γλιτώσουν από τους πιστωτές τους. Πάντως το φάσμα μιας γενικότερης χρηματοοικονομικής κρίσης στην Κίνα αποφεύχθηκε.

Αφότου άρχισε την κατάχρηση των κεφαλαίων, το 2007, η Λιν τοποθετούσε μεγάλα ποσά στο χρηματιστήριο και σε προθεσμιακές τοποθετήσεις όπου έχασε μεγάλο μέρος τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία που περιέχονται στα δικόγραφα.

Αντί να παραδεχθεί τις τεράστιες ζημίες της, η ίδια ανακοίνωνε μεγάλα κέρδη στους επενδυτές, ώστε να συνεχίζουν να της δανείζουν χρήματα με τα οποία αναχρηματοδοτούσε τα προηγούμενα δάνεια που είχε λάβει και συνέχιζε να παίζει στο χρηματιστήριο.

Η απάτη αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2011, όταν έπειτα από μια νέα μεγάλη απώλεια κεφαλαίων, η Λιν αδυνατούσε να αποπληρώσει περισσότερα από 428 εκατ. γιούαν από το σύνολο του ποσού που είχε δανειστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της κινεζικής οικονομικής εφημερίδας.

Το 2009, η καταδίκη σε θάνατο μιας άλλης γυναίκας-επιχειρηματία, της Γου Γινγκ, στην Ζιετζιάνγκ, για κατάχρηση κεφαλαίων, είχε προκαλέσει κατακραυγή.

Αφού επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό από το ανώτερο δικαστήριο της επαρχίας, η ποινή εκείνη τελικά μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη πέρυσι με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Κίνας.

Οι αρχές της Κίνας εντείνουν τις προσπάθειες να ελέγξουν τα άτυπα δάνεια, τα οποία χαρακτηρίζουν αδιαφανή, επικίνδυνα και αδύνατο να ρυθμιστούν. Τον περασμένο μήνα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη 4.170 προσώπων για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αυτού του είδους, ιδίως για δάνεια που δόθηκαν είτε ατομικά είτε από σκιώδη κοινά ταμεία.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι επιβλήθηκαν 1.449 καταδίκες σε ποινές από 5 χρόνια φυλάκιση ως και αυτή του θανάτου.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...