______

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Μύρισε πετρέλαιο σε Ιόνιο - Κρήτη


Θετικό για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των πρώτων δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες που διεξήγαγε το σκάφος «Nordic Explorer» της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services (PGS) στις ελληνικές θάλασσες του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης. Πρόκειται για μια τεράστια θαλάσσια έκταση 225.000 τ.χλμ., που εξαιρεί τις περιοχές σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο, για τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαγωνισμοί με βάση παλαιότερες σεισμικές έρευνες. Τα καλά νέα μετέφεραν χθες στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελο Λιβιεράτο οι δύο επιστήμονες του υπουργείου που επέβαιναν στο νορβηγικό σκάφος τους προηγούμενους μήνες, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του από το Ιόνιο μέχρι και τη Νότια Κρήτη. «Οι πρώτες απεικονίσεις, αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει πρώτη φορά και επισήμως ότι κάτι... υπάρχει στις θάλασσες του Ιονίου και της Κρήτης.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ. Συγκεκριμένα στον υπουργό παρουσιάστηκαν τα ευρήματα από την επεξεργασία του 30% των σεισμικών απεικονίσεων που πραγματοποίησαν από τον Νοέμβριο 2012 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου 2013 οι Νορβηγοί της Petroleum Geo Services. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φάση επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών (fast track) που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.
Παρότι η κυβέρνηση κρατά ακόμη μικρό καλάθι, αποφεύγοντας να «φωτογραφίσει» τις περιοχές με τις μεγαλύτερες ενδείξεις και να κάνει εκτιμήσεις ως προς τις ακριβείς πιθανότητες εντοπισμού αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, εντούτοις έχουμε τις πρώτες επίσημες ενδείξεις - και όχι πλέον εκτιμήσεις όπως συνέβαινε μέχρι τώρα - για την ύπαρξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Ουσιαστικά, οι ανακοινώσεις αυτές λειτουργούν και σαν κράχτης για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα θελήσουν να αγοράσουν αυτά τα σεισμικά δεδομένα, όπως η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, οι οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς.
Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ερμηνεία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, τα οποία εν συνεχεία θα διατεθούν προς πώληση στην αγορά προκειμένου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 να προκηρυχθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων. Επιδίωξη του ΥΠΕΚΑ είναι οι διαγωνισμοί να προκηρυχθούν, ει δυνατόν, ακόμη και εντός του πρώτου τριμήνου του 2014.
Το ενδιαφέρον πάντως πετρελαϊκών ομίλων επιβεβαιώνεται εδώ και καιρό από κυβερνητικές πηγές.
Οπως ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, το «Nordic Explorer» συνέλεξε τελικά περισσότερα δεδομένα από τον αρχικό προγραμματισμό ακριβώς λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, εννοώντας μεταξύ των άλλων την γαλλική Total. Το ενδιαφέρον της Total επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο και η γαλλική πλευρά κατά τη διάρκεια της ελληνογαλλικής επιχειρηματικής εκδήλωσης που έγινε στην Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Συνολικά, οι Νορβηγοί της PGS έκαναν έρευνες επί τέσσερις μήνες, συνέλεξαν στοιχεία συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χλμ. και όπως έχει αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, «κάλυψαν μια έκταση όση η Ρουμανία, από την οποία μόνο η επιφάνεια στα νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου».

ΤΡΕΧΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ. Σε κάθε περίπτωση, από χθες μετρά πλέον και επίσημα αντίστροφα ο χρόνος για να πληροφορηθούμε έγκυρα σε μερικούς μήνες κατά πόσον υπάρχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ελληνικές θάλασσες και αν, φυσικά, εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες.
Τέλος, όσον αφορά τους διαγωνισμούς που «τρέχουν» ήδη με τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης (open door) στο Κατάκολο, στα Ιωάννινα και στον Πατραϊκό Κόλπο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι διαπραγματεύσεις με τις επιλεγμένες εταιρείες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου ώστε να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτωνΜέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ερμηνεία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, τα οποία εν συνεχεία θα διατεθούν προς πώληση στην αγορά, προκειμένου εντός του α’ 6μήνου του 2014 να προκηρυχθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...