Επί της ουσίας πρόκειται για μετονομασία του χαρατσιού σε ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα συνοδευθεί με ελάφρυνσή του για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, εξηγούν οι ειδικοί ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του Γ.Στουρνάρα και κυρίως τις διευκρινίσεις επί του θέματος από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Άλλωστε κάτι τέτοιο συνάδει και με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το χαράτσι θα παραμείνει στη ΔΕΗ, αλλά θα μειωθεί για τους ασθενέστερους.
Με τον τρόπο αυτό και η τρόικα ικανοποιείται και οι αντιστάσεις των κυβερνητικών εταίρων μπορούν να καμφθούν.
Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες ενδοκυβερνητικές τριβές, καθώς οι δηλώσεις Κουβέλη και Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη προϊδέαζαν για κάτι πιο ουσιαστικό και δραστικό.
Η λακωνική -ενδεικτικό μάλλον της σύγχυσης για το θέμα- δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν:
«Προσερχόμαστε στη συζήτηση με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλες τις εκκρεμότητες και είναι αρκετές. Όσον αφορά το επίμαχο θέμα κουβεντιάσαμε τα χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου που θα ισχύσει σε μόνιμη βάση όπως ξέρετε από το 2014. Για φέτος και μόνο για φέτος θα συνεχίσει να εισπράττεται κυρίως από τη ΔΕΗ».
Ερωτηθείς για το ποσοστό μείωσης που θα εφαρμοστεί στο φόρο ο κ. Στουρνάρας είπε μόνο «θα κάνουμε μία πρόταση στην τρόικα και θα σας πούμε».
Επί της ουσίας, όπως σχολιάζουν οι γνωρίζοντες, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοστεί από το 2014 και ότι φέτος η ΔΕΗ θα συνεχίσει να επιτελεί χρέη φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Την ερμηνεία αυτή ενισχύουν και οι διευκρινίσεις που παρείχαν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι σε ό,τι αφορά το Ειδικό Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην τρόικα είναι να ονομάζεται εφεξής Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.
Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:
1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.
3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο Δημόσιο περίπου 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (και στο εξής Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.
Επιπλέον, προσέθεσαν, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εντάξει στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.
Για «βαφτίσια» μιλά και ο ΣΥΡΙΖΑ
«Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.
«Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει.Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ιωαννίδης Αχιλλέας - Αρθρογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!