______

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Διατροφικές διαταραχές εφήβων: Η νέα μάστιγα της εποχής μας

Αναγνωρίστε τα σημάδια...

Ζούμε σε μια εποχή όπου η εικόνα μας και πως μας βλέπουν οι φίλοι μας και οι συνάδελφοί μας φαίνεται να είναι κυρίαρχο στην καθημερινή ζωή μας. Παράλληλα με αυτό υπάρχει μια επίμονη εμμονή με το φαγητό και την δίαιτα. Βομβαρδιζόμαστε με χιλιάδες εικόνες και συμβουλές στο πώς να αποκτήσουμε μια ‘τέλεια γραμμή’.

Στην κοινωνία του σήμερα ο ρυθμός εμφάνισης των διατροφικών διαταραχών είναι ολοένα και αυξανόμενος. Αν και μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία, συναντώνται κυρίως σε εφήβους, προέφηβους, ακόμη και παιδιά. Σύμφωνα με ελληνικές επιδημιολογικές έρευνες, ένα εκατομμύριο έφηβοι και νεαροί ενήλικοι πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής. Τρείς είναι οι βασικές κατηγορίες η νευρική ανορεξία, η νευρογενής βουλιμία και η μη καθορισμένη διαταραχή της θρέψης.

Η σοβαρότερη και πιο συχνή σε εμφάνιση διατροφική διαταραχή στους έφηβους είναι η νευρική ανορεξία. Συχνά στοιχεία της προσωπικότητας των ατόμων με νευρική ανορεξία είναι το υψηλό IQ, η τελειομανία, η συνέπεια, η επιθυμία να είναι αρεστοί και αποδεκτοί από άλλους, να έχουν υψηλές επιδόσεις, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη.

Η γνωστή διατολόγος-διατροφολόγος Βάσια Μιχαλοπούλου, μιλώντας στο metrogreece.gr, μας αναφέρει μερικά από τα σημάδια που μπορεί να σχετίζονται με τις προαναφερθείσες διατροφικές διαταραχές:

1. Κατάθλιψη ή συνεχόμενη κακή διάθεση.

2. Έντονη ανησυχία για την εικόνα σώματος.

3. Εγκαταλείπει τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητές του.

4. Απομόνωση κατά τη διάρκεια του γεύματος.

5. Όταν δηλώνει ότι έχει χορτάσει με μια αντικειμενικά μικρή ποσότητα φαγητού.

6. Απομάκρυνση από τους φίλους και την οικογένεια του και αποφυγή εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν φαγητό...

7. Δραστική αλλαγή διατροφικών συνηθειών ( συνήθως σχετίζονται με υπερκατανάλωση ή σχεδόν αποκλειστική κατανάλωση λαχανικών) ή υιοθέτηση «τελετουργικής» , ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς ως προς το φαγητό.

8. Υπερβολική αύξηση της άσκησης με ή χωρίς στοιχεία ψυχαναγκασμού.

9. Χάνει βάρος γρήγορα ή εκφράζει πολύ έντονα την ανάγκη να χάσει.

10. Αρνείται να κάνει δίαιτα

Τέλος οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών στους έφηβους πρέπει να διαγιγνώσκονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται από ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών που αποτελείται από παιδίατρο-εφηβίατρο, παιδοψυχίατρο και/ή παιδοψυχολόγο και διαιτολόγο.


πηγή metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...