Την αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι θέσεις που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το ενδεχόμενο της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης – το οποίο συνδέει ευθέως με τις απαιτήσεις της Τουρκίας για τους Μουφτήδες της Θράκης, θέμα που το συσχετίζει με την εκλογή του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη. «Τα της εκλογής του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου ρυθμίζονται από την ίδια την Εκκλησία επί τη βάσει των Ιερών Κανόνων και παραδόσεων χιλιετιών. Η δε αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από την Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
«Να σημειωθεί, ότι όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων», σημειώνεται και η ανακοίνωση συνεχίζει:
«Να σημειωθεί, ότι όσο και αν δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και μήνυμα θετικών προθέσεων», σημειώνεται και η ανακοίνωση συνεχίζει:
«Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα είναι δρομολογημένη και αποτελεί απόδειξη σεβασμού προς το θρησκευτικό συναίσθημα των Μουσουλμάνων συνανθρώπων μας. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στη χώρα που γέννησε και ανέδειξε τις αξίες της Δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο. Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών διαφορετικού θρησκεύματος και παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής μας. Στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας, βάλαμε τις βάσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς. Η στάση της Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από ειλικρίνεια, καλή πίστη και έντιμη διπλωματία».
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σε τηλεοπτική συνέντευξή του που παραχώρησε σε τρία τουρκικά κανάλια ζήτησε, επί της ουσίας, ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως είπε είναι έτοιμος να ανοίξει η Θεολογική Σχολή με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα των Μουφτήδων στη δυτική Θράκη.
«Στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όλα τα μέλη θα πρέπει να είναι Τούρκοι υπήκοοι. Όμως εξαιτίας της μη λειτουργίας της Σχολής δεν υπάρχουν υπήκοοι. Εγώ είχα πει στον Βαρθολομαίο: "Φέρτε εσείς Αρχιερείς από το εξωτερικό κι εμείς να τους δώσουμε υπηκοότητα". Αυτό τους ικανοποίησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφερόμενος σε πρόσφατη συζήτηση που είχε για το θέμα της Χάλκης με την Γερμανίδα Καγγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ ο Τούρκος Πρωθυπουργός αποκάλυψε τι της απάντησε. «Η κ. Μέρκελ όταν ήρθε εδώ περίμενε άλλα πράγματα για τη Θεολογική Σχολή. Τότε της αποκάλυψα πως ο Μουφτής στη Δυτική Θράκη ακόμα διορίζεται. Η ίδια δήλωσε πως το αγνοούσε αυτό. Κι εγώ τότε της είπα: "Οι δικοί μας Μουφτήδες ας έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τον Αρχιμουφτή, κανονίστε αυτό κι εγώ θα είμαι έτοιμος να λύσω ταυτόχρονα το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης"».
Ιωαννίδης Αχιλλέας - Αρθρογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ σχολιάζεις εσύ!