______

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ για το κρέας αλόγου






ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ για το κρέας αλόγου





To Δ.Σ. του ΙΝ.ΚΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών, βρέθηκε την Πέμπτη 14-03-2013 και ώρα 10.00π.μ. στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΦΕΤ στη Λάρισα...
(3ο χλμ  Λάρισας-Θεσσαλονίκης) και ενημερώθηκε από την Διευθύντρια του ΕΦΕΤ κα. Σοφία Παπαδήμα για τους μέχρι σήμερα ελέγχους σχετικά με την ύπαρξη DNA αλόγου σε διάφορα τρόφιμα καθώς και για τους ελέγχους σε όλο το εύρος της τροφικής αλυσίδας.
Τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη κλονίστηκαν από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου. Ο σάλος που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για το κρέας αλόγου οδήγησαν στην ανάκληση προϊόντων από αλυσίδες τροφίμων και σούπερ μάρκετ. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία αλογίσιου κρέατος σε μοσχαρίσια προϊόντα ήταν εκούσια και ότι πρέπει να ελεγχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου τροφίμων στο σύνολό της.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ, Γιάννη Τσιάλτα ελήφθησαν 167 δείγματα τροφίμων εκ των οποίων εξετάστηκαν τα 68 και εντοπίστηκε DNA αλόγου στα 7, τονίζοντας παράλληλα πως τα θετικά δείγματα θα ελεγχθούν για την ύπαρξη αντιβιοτικών και της αντιφλεγμονώδους ουσίας φαινυλοβουταζόνης, μιας αναλγητικής ουσίας που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία των αλόγων, η οποία δεν επιτρέπεται να εισέλθει στην τροφική αλυσίδα, καθώς μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Η κατανάλωση κρέατος αλόγου φυσικά και επιτρέπεται στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως στην Ελλάδα δεν γίνεται η σφαγή τους, γιατί σύμφωνα με τον Ε.Φ.Ε.Τ. (σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2013) δεν υπάρχουν εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγείων για ιπποειδή. Εδώ οι ιδιοκτήτες αλόγων πληρώνονται με το κιλό για την απόσυρση των ζώων τους σε άλλες χώρες που διαθέτουν σφαγεία, όπως για παράδειγμα η Ιταλία. Στην Ελλάδα τα άλογα θεωρούνται «ζώα συντροφιάς» και προστατεύονται.
Υπό Εισαγγελική διερεύνηση τίθενται οι πολύ σοβαρές καταγγελίες για την δράση κυκλωμάτων που κλέβουν άλογα ή αγοράζουν γερασμένα και υποσιτισμένα ιπποειδή, με στόχο να τα μεταπωλήσουν σε εγχώρια σφαγεία ώστε να προωθηθεί το κρέας τους στην αγορά σαν βοδινό ή αρνίσιο.
Στόχος της έρευνας είναι να διερευνηθούν συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομα σφαγεία ιπποειδών που φέρονται να λειτουργούν στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ενώ τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία αναφέρουν ότι, εκτός από άλογα, στα παράνομα σφαγεία διοχετεύονται ακόμα και γαϊδουράκια.
Oπως καταγγέλλουν φιλοζωικές οργανώσεις τα άλογα αγοράζονται από 300 ευρώ έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος τους, και αρκετά από αυτά μεταφέρονται στην Ιταλία, στο πλαίσιο ενός ημινόμιμου καθεστώτος. Αν και η ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει αυστηρές προδιαγραφές για τη μεταφορά των ιπποειδών στο εξωτερικό, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος αδυνατούν να ελέγξουν τα κοντέινερ με τα άλογα που φεύγουν στο εξωτερικό. Οπως αναφέρουν μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ), τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι αρπαγές άγριων αλόγων κάθε άλλο παρά έχουν σταματήσει.
Οδηγίες προς τους καταναλωτές για ασφαλείς διατροφικές αγορές
•    Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
•    Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες - ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
•    Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κλπ).
•    Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
•    Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.







Πηγή:  http://www.trikalaola.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=23846:%CE%B9%CE%BD%CE%BA%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85&Itemid=57 





Ιωαννίδης  Αχιλλέας  -  Αρθρογράφος  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...