______

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Ένας στους 100 πάσχει από σχιζοφρένεια

Η προκατάληψη απέναντι στα άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο και ο στιγματισμός τους όχι μόνο δεν προάγει την ψυχική υγεία αυτών των ατόμων αλλά αντιθέτως διογκώνει τα προβλήματά τους. 

«Το στίγμα είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο τον πάσχοντα από κάποια ψυχική νόσο ή τους συγγενείς του» επισημαίνει ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Γκιουζέπας, με αφορμή εκδήλωση με θέμα «Καταπολεμώντας το στίγμα της ψυχικής νόσου στην ελληνική πραγματικότητα» που διοργανώνει το απόγευμα της Τετάρτης στο κτίριο της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51) ο Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Θεσσαλονίκης.

«Νικήστε την προκατάληψη απέναντι στην ψυχική νόσο, μέσα από τη σωστή ενημέρωση» είναι το μήνυμα που δίνει ο κ Γκουζέπας με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχική Υγεία.

«Ο στιγματισμός των ατόμων με ψυχικά νοσήματα οφείλεται σε πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί χωρίς να υπάρχει η σωστή γνώση και κρίση. Οι προκαταλήψεις οφείλονται σε πληροφορίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Πχ ένα άτομο που έχει πρόβλημα με την καρδιά θα πάει στο γιατρό ενώ ένα άτομο που έχει κατάθλιψη ή άγχος θα πάει δυσκολότερα στο γιατρό γιατί πιστεύει ότι τα φάρμακα που θα του δώσει θα το κάνουν να μην μπορεί να σκέπτεται. Δηλαδή κάποιος που πρέπει να επισκεφτεί έναν ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο για να λύσει το πρόβλημά του σκέφτεται ότι μπορεί να τον πούνε τρελό ή να τον στιγματίζουν. Από την άλλη αυτοί που κρίνουν ένα άτομο με ψυχική ασθένεια θα πρέπει να επανεξετάσουν τις πεποιθήσεις τους και να δούνε αν αυτές έχουν βάση. Πριν σκεφτούν ότι ένα άτομο με ψυχικό νόσημα δεν μπορεί να εργαστεί ή ότι δεν μπορεί να κρίνει το συμφέρον του ή ότι είναι επικίνδυνο θα πρέπει να εξετάσουνε γιατί σκέφτονται έτσι και αν έχουνε βάσιμα στοιχεία για να σκέφτονται έτσι» πρόσθεσε ο κ Γκιουζέπας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένα στα εκατό άτομα πάσχει από σχιζοφρένεια. 

Τα άτομα αυτά παίρνουν τα φάρμακά τους αντιμετωπίζουν τη νόσο τους και ζούνε μία φυσιολογική ζωή. 

«Συνήθως όταν ακούμε για σχιζοφρένεια φανταζόμαστε άτομα που υποβάλλονται σε ηλεκτροσόκ άτομα που μοιάζουν με ρομπότ ή το μυαλό μας πάει στην ταινία “Η φωλιά του κούκου”. Πράγματα που δεν ισχύουν γιατί πολλοί σχιζοφρενείς ζουν φυσιολογική ζωή. Βλέπουμε την αρνητική διάσταση και σε αυτό συμβάλει η εικόνα που δημιουργούν τα ΜΜΕ ενώ θα μπορούσαμε να δούμε το θετικό και υγιές κομμάτι των ψυχικά νοσούντων, όπως πχ τα δημιουργήματα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως π.χ. ο Βαν Γκόγκ, που έπασχαν από ψυχική ασθένεια» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...