______

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

«Ανέστησε» 6.000 νεκρούς ο ΕΝΦΙΑ - τι να κάνεις αν «ξέθαψαν» συγγενή σου!


Ουρές και ταλαιπωρία στις Εφορίες

Τι κι αν πλέον είναι κάτοικοι του άλλου κόσμου; Ο ΕΝΦΙΑ δεν κάνει… διακρίσεις και ζητά από τουλάχιστον 6.000 νεκρούς να πληρώσουν, βάζοντας σε (ακόμα μία) απίστευτη ταλαιπωρία τους ζωντανούς!
Ακόμα και σε ιδιοκτήτες που έχουν «φύγει» πριν από έξι χρόνια καταφτάνουν «ραβασάκια» για τον φόρο και το πρόβλημα προκύπτει από το Taxisnet, που... «αγνοεί» τις εν λόγω περιπτώσεις θανάτου. Αυτό οφείλεται, είτε σε παράληψη του κληρονόμου, ή του υπαλλήλου της Εφορίας που μπορεί να παρέλαβε τα παραστατικά αλλά δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία, είτε σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δόλος, καθώς ο θάνατος δεν δηλώνεται για την είσπραξη επιδόματος ή σύνταξης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» υπάρχουν περιπτώσεις που το ίδιο ακίνητο έχει φορολογηθεί δύο φορές με ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος έχει καταλογιστεί και στο όνομα του κληρονόμου και στο όνομα του εκλιπόντος!
Στις ΔΟΥ, πάντως, η ταλαιπωρία των... ζωντανών είναι δεδομένη, καθώς οι συγγενείς των νεκρών πρέπει να ακολουθήσουν ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία η οποία περνάει από τον Δήμο, το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο και καταλήγει στην Εφορία, προκειμένου, στη συνέχεια, να αιτηθούν και τη διαγραφή του φόρου.
Αν «αναστήθηκε» και δικός σου συγγενής, θα χρειαστείς:
1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
2. Πιστοποιητικό κοντινών συγγενών (η διαδικασία γίνεται στον δήμο και απαιτεί ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο ή υπεύθυνη δήλωση δύο μαρτύρων).
3. Βεβαίωση περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή αποδεικτικό δημοσίευσης, εφόσον υπάρχει διαθήκη, και αντίγραφο αυτής. Το συγκεκριμένο έγγραφο εκδίδεται από το ειρηνοδικείο ή το πρωτοδικείο (ανάλογα με την ημερομηνία του θανάτου), ενώ η έκδοσή του απαιτεί την υποβολή τη σχετικής αίτησης και φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.


star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...