______

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ψάρι-βρικόλακας ταλαιπωρεί θάλασσες, ποτάμια και λίμνες σε παγκόσμια κλίμακα

H μύραινα ή λάμπραινα (lamprey) είναι ένα είδος ψαριού που ζει σε ποτάμια και χείμαρρους της βόρειας Αμερικής αλλά και στη θάλασσα, στον Ατλαντικό αλλά και στη Μεσόγειο.
Ξεχωρίζει για τη περίεργη και κάπως αποκρουστική εμφάνισή της, βασικά για το τρομακτικό στόμα της που αποτελείται από πολλές σειρές δοντιών.

Εξωτερικά έχει την όψη χελιού, ενώ το στόμα της το χρησιμοποιεί για να κολλάει σαν τσιμπούρι επάνω σε άλλα ψάρια, ρουφώντας το αίμα τους, κάτι σαν θαλάσσιο κουνούπι. Ειδικότερα, ανοίγει με τα δόντια της μια τρύπα στη σάρκα του επιλεγμένου ψαριού και ακολούθως ενώνεται μαζί του, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό μεγάλες καταστροφές στην αλιεία, ειδικά στις πέστροφες. 

Επίσης, με το στόμα της η λάμπραινα ανοίγει τρύπες στο βυθό των ποταμών, ασκώντας έντονη αναρρόφηση στην άμμο και στα βότσαλα, όπου αφήνει τα αυγά της. Ανήκει στην οικογένεια Πετρομυζοντιδών, όπου περιλαμβάνονται περίπου 40 είδη, ενώ ορίζεται σε ποταμίσια και θαλάσσια μύραινα.

Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο είδος ψαριού τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνιση του και στις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, σαρώνοντας κυριολεκτικά τις πέστροφες. Οι ειδικοί πάντως καθησυχάζουν ότι δεν ενοχλεί τον άνθρωπο, αλλά για λόγους ασφαλείας καλό θα ήταν ο κόσμος να μη μπαίνει στα νερά της λίμνης κατά την περίοδο της δηλητηρίασης των νερών. 

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια εξόντωσης της μύραινας, αντιθέτως αυτή η ιστορία πάει αρκετά βαθειά στο παρελθόν. Από το 1940 και μετά οι Αμερικανικές Αρχές έχουν ξοδέψει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια αφανισμού της από τις λίμνες. Μία λάμπραινα πάντως είχε πρόσφατα πιαστεί και στα δίχτυα Έλληνα ψαρά από τον Πόρο, ο οποίος έδωσε τη φωτογραφία όπου τη κρατάει στα χέρια του.
ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...