______

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ιατρική διάγνωση: Απόφυγε τα λάθη

Προειδοποιητικές ενδείξεις

Αυτές οι τρεις ενδείξεις, όμως, πρέπει, να σου προκαλούν υποψίες ότι ίσως μπαίνεις σε επικίνδυνα χωράφια και πρέπει να ρωτήσεις περισσότερα ή να πάρεις δεύτερη γνώμη.

  1. Η θεραπεία που σου συνέστησε ο γιατρός δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά εκείνος λέει ότι πρέπει να επιμείνεις.
  2. Τα συμπτώματά σου είναι συνηθισμένα, αλλά εκείνος διαγιγνώσκει μια πολύ δυσνόητη πάθηση.
  3. Τα συμπτώματα σου ταιριάζουν σε πολλές παθήσεις, ωστόσο ο γιατρός σου δεν εξηγεί γιατί επιλέγει τη μία έναντι των υπολοίπων ως τη ρίζα των προβλημάτων σου.

Τί να κάνεις

Το μυστικό είναι ότι πρέπει να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι το να συμμετέχεις ενεργά στα θέματα της υγείας σου μπορεί να σε κρατήσει ασφαλή. Οι κύριες στρατηγικές που πρέπει να ακολουθείς είναι:

 
  • Βρες το ταίρι σου: Όπως και στα ραντεβού, χρειάζεσαι ένα γιατρό με τον οποίο να μπορείς να μιλάς άνετα. Αν σε κάνει να νιώθεις υποχόνδρια, επειδή οι ερωτήσεις σου είναι πολλές ή αναφέρεις περίεργα συμπτώματα, απευθύνσου σε άλλον.
  • Προετοιμάσου: Ο γιατρός σου δε θυμάται τα πάντα για σένα, ακόμη κι αν τον επισκέπτεσαι χρόνια. «Έχε μαζί σου ένα χρονοδιάγραμμα των συμπτωμάτων σου, τη λίστα με τα φάρμακα που παίρνεις, αντίγραφα σχετικών εξετάσεων και βασικές λεπτομέρειες για το ιστορικό σου- ενδεχομένως και για το οικογενειακό ιστορικό σου» προτείνει η Αναστασία Μοσχοβάκη.
  • Ζήτησε επιπλέον πληροφορίες: Πάρε δεύτερη γνώμη, ειδικά αν η πάθησή σου είναι σοβαρή ή απαιτεί εγχείρηση τονίζει ο ειδικός. Στο δεύτερο γιατρό μην αναφέρεις τη διάγνωση του πρώτου.
  • Επίμεινε: Αν η διάγνωση του γιατρού σε προβληματίζει κάνε ερωτήσεις. «Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;» ή «Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι είναι αυτό και όχι κάτι άλλο;». «Αν δεν μπορεί να σου απαντήσει ή αν εμφανίζεται τόσο απόλυτος που δε συζητά καμία άλλη πιθανότητα- άλλαξε γιατρό» επισημαίνει ο ειδικός. Ως ασθενής, έχεις το δικαίωμα να αμφισβητείς το γιατρό σου, ειδικά αν πιστεύεις ότι του έχει ξεφύγει κάτι ή ότι η ασθένειά σου δεν έχει θεραπευτεί. Πρέπει να είσαι συνήγορος του εαυτού σου.
πηγή:shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζεις εσύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...